Ettől a 3 növénytől nem lesz penészes a fal: meggátolják a pára kialakulását a házban

Szépek és hasznosak is

A borostyán (Hedera helix) az egyik legkevésbé igényes szobanövény, amely rendkívül hatékonyan tisztítja a levegőt, így különösen előnyös választás a belső terek számára. Kifejezetten jól érzi magát meleg és párás környezetben, ami ideálissá teszi a fürdőszobákban való elhelyezésre. Ez a növény nem igényel közvetlen napfényt, és árnyékos helyeken is jól fejlődik, ezért kiváló megoldás olyan fürdőszobákba, amelyekben nincs ablak. A borostyán levegőtisztító képessége figyelemre méltó: kutatások kimutatták, hogy a levegőben terjedő penészgombák akár 78 százalékát is képes hatékonyan semlegesíteni. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy egyes borostyánfajták mérgezőek lehetnek a háziállatokra nézve, ezért ezek elhelyezését körültekintően kell megtervezni.

A szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) szintén jól alkalmazkodik a párás és nedves környezethez, így hatékonyan hozzájárulhat a páralecsapódás mérsékléséhez. Ez a növény trópusi eredetéből fakadóan természetes módon szívja fel a levegő nedvességét, ezzel segítve a páratartalom stabilizálását. Éppen ezért ideális választás lehet olyan helyiségekben, mint a fürdőszoba vagy a konyha, ahol a páratartalom magasabb.

A zöldike (Soleirolia soleirolii) szintén egy alacsony gondozási igényű növény, amely hozzájárulhat a párás környezet javításához. Különösen ismert arról, hogy hatékonyan tisztítja a beltéri levegőt, mivel képes elnyelni és semlegesíteni a káros anyagokat, például a kemikáliákat. Optimális helye az ablakpárkány, ahol több természetes fényt kap, ez pedig elősegíti a növény egészséges növekedését.

Leadfotó: 123rf

24 óra