A fertőzöttek 40-75 %-a meghal: riadót fújtak a hatóságok, ez a 14 éves fiú az első áldozat - Fotó

Most egy alig 14 éves fiú a vírus áldozata. 214 kontaktszemélyt találtak, 60 közülük karanténba került.

Az indiai hatóságok riadót fújnak: az alattomos Nipah-vírus terjedőben van. A halálos vírust az Egészségügyi Világszervezet (WHO) különösen veszélyesnek tartja. A fertőzöttek 40-75 százaléka meghal, és sem vakcina, sem gyógyszer nem létezik. A WHO szerint a vírus alkalmas arra, hogy világjárványt okozzon. A Reuters hírügynökség jelentése szerint vasárnap megtörtént az első haláleset a vírussal összefüggésben. „A fertőzött fiú vasárnap halt meg, miután szívmegállást szenvedett” - erősítette meg újságíróknak Veena George, az állam egészségügyi minisztere.

A hatóságok riadtak: 214 embert azonosítottak az elhunyt 14 éves fiú kapcsolattartójaként. 60 embernek karanténba kellett vonulnia - az érintetteket a következő 7-14 napban éjjel-nappal megfigyelik - jelentették.

Fotó: Profimedia/RedDot

Kerala különösen veszélyes a vírus szempontjából, 2018-ban egyszer már tombolt a járvány

A szakemberek szerint a Nipah-vírus fő gazdatestei a sertések és a denevérek lehetnek. Az emberek leggyakrabban a fertőzöt gyümölcsök fogyasztásával kapják el. A halálos vírust először 1999-ben mutatták ki Malájziában.

Banán okozta a vesztét

A fertőzésben elhunyt Ashmil arról álmodott, hogy focista lesz. Tökéletes egészségnek örvendett, amikor a vírus lecsapott rá. A hatóságok szerint a fiú az egyik edzés után banánt szedett egy mezőn. Röviddel a gyümölcs elfogyasztása után nagyon rosszul lett. Azóta bebizonyosodott, hogy a rendkívül fertőző kórokozót hordozó denevérek fészkeltek a mező környékén - számolt be róla a Manorama Online nevű portál.

Az első járvány kitörése 2018-ban történt Keralában. Utoljára 2023 szeptemberében tombolt a kórokozó. Akkor több ezren kényszerültek karanténba, és legalább két ember halt meg a vírusban. A hatóságok most is abban reménykednek, hogy a vírust ellenőrzésük alatt tudják tartani. Egyelőre nem tudni újabb megbetegedésekről.

Címlapfotó: Profimedia/RedDot

VIDEO
Szerelmi horoszkóp

24 óra