Riadót fújt a WHO: a felnőttek 5, a gyerekek 10 %-a hal bele a vírus új mutánsába

Már a koronavírus-járvény alatt is terjedt - a BpKurír híre szerint 2023 májusáig a WHO csaknem 100 ezer fertőzést regisztrált, 157 ember halt meg.

Egy ideje elcsendesedtek a hírek majomhimlő (Mpox) körül, a WHO most azonban ismét megkongatta a vészharangot a vírus egy veszélyes változata miatt. "Ez ugyanis gyorsabban terjed, mint a korábbiak - akár szex nélkül is" - írja a BpKurír. 

Halálozási arány

A lap hír eszerint a vírus mutációja jelenleg a Kongói Demokratikus Köztársaságban terjed. "Az Mpox-vírus más alcsoportjaihoz képest az új változat sokkal súlyosabb tüneteket okoz. Május végéig Kongóban 7850 fertőzéses esetet jelentettek, és 384 ember halt meg. A halálozási arány a felnőtteknél öt százalék, a gyermekeknél pedig akár tíz százalék is lehet" - írja a BpKurír.

Fotó: Profimedi/RedDot

Nem csak szex után terjed

Az is kiderült, az új variáns már sokkal könnyebben terjed emberről emberre. Egy háztartásban, iskolákban és munkahelyeken is igazolták a terjedését. Két éve még kizárólag meleg férfiak közt, szex útján terjedt, az új mutáns a bőr vagy a nyálkahártyák testnedvekkel való közvetlen érintkezése útján is. "A járvány kitörésének központja ráadásul egy megaváros, Goma, amely egy nemzetközi repülőtérrel is rendelkezik - írja az "Apotheken Umschau". Ezért fennáll a veszélye annak, hogy a vírus más országokba is átterjed" - írja a lap.

A betegség legszembetűnőbb tünete a bőrön megjelenő hólyagok és gennyes pattanások.

Címlapfotó: Profimedia/RedDot

VIDEO
Szerelmi horoszkóp

24 óra