3 növény, ami lehűti a lakást a legnagyobb kánikulában

1. Szobai szanszeviéria (Sansevieria trifasciata)

A szobai szanszeviéria, közismertebb nevén anyósnyelv, egy rendkívül népszerű szobanövény, amely nem igényel sok törődést, mégis számos előnyt kínál. A szanszeviéria kiváló légtisztító, képes eltávolítani a levegőből olyan káros anyagokat, mint a formaldehid és a benzol. Emellett különleges tulajdonsága, hogy éjszaka is oxigént termel, ami elősegíti a jobb alvást.

Hűtő hatása abból adódik, hogy a levelek párologtatással csökkentik a környező hőmérsékletet. Emellett a szanszeviéria jól bírja a közvetlen napfényt, így ideális választás lehet napsütötte helyiségekbe is, ahol segít mérsékelni a nap sugárzásának hatásait.

2. Aloe Vera (Aloe barbadensis miller)

Az Aloe Vera az egyik legismertebb gyógynövény, amelyet számos egészségügyi és kozmetikai célra használnak. Azonban kevesen tudják, hogy ez a növény hűsítő hatással is bír. Az Aloe Vera vastag, húsos levelei jelentős mennyiségű vizet tárolnak, amit a növény párologtatással juttat a levegőbe. Ez a folyamat természetes módon csökkenti a szoba hőmérsékletét.

Az Aloe Vera emellett nagyon kevés gondozást igényel. Elég hetente egyszer-kétszer megöntözni, és jól érzi magát világos, de közvetlen napfénytől védett helyen. További előnye, hogy a leveleiből nyert gél kiválóan alkalmazható kisebb égési sérülések és napégés kezelésére is, így igazi "mindenes" növényről beszélhetünk.

3. Páfrányok (Nephrolepis exaltata és Asplenium nidus)

A páfrányok az egyik legjobb választás, ha hűsítő növényeket keresünk. A Nephrolepis exaltata, közismert nevén Boston páfrány, és az Asplenium nidus, vagyis fészekpáfrány, különösen hatékonyak ebben a szerepben. Mindkét növény nagyméretű, dús levelekkel rendelkezik, amelyek intenzíven párologtatnak, ezáltal jelentős mértékben hűtik a levegőt.

A páfrányok szeretik a párás környezetet, így ideálisak lehetnek fürdőszobákba vagy konyhákba. Emellett árnyéktűrő növények, így olyan helyiségekbe is elhelyezhetők, ahol kevesebb a természetes fény. A megfelelő páratartalom és rendszeres öntözés mellett ezek a növények hosszú évekig díszíthetik otthonunkat, miközben kellemes, hűvös környezetet teremtenek.

Leadfotó: 123RF

VIDEO
Szerelmi horoszkóp

24 óra