Mitől görög a dinnye? Nem erre a válaszra számítanál

Van, aki szerint zöldség, mások gyümölcsként hivatkoznak rá. Annyiban viszont mindannyian egyetérthetünk, hogy bármilyen növény is, ez a nyár kedvence. De mitől görög? Íme, pár érdekesség, amit eddig te sem tudtál a dinnyéről.

Először ötezer éve szüretelték

Már javában tart a szezon, százával veszik a magyarok a dinnyéket a zöldségeseknél. A következő hetekben még frissen kaphatóak az egyre nagyobb választékban jelenlévő különféle dinnyefajták, amelyek nemcsak finomak, de az egészségünkre is kitűnő hatást gyakorolnak. A görögdinnye nem gyümölcs, hanem zöldség, pontosabban gyümölcspótló zöldségféle. A görögdinnye a tökfélék családjába tartozik, ahova az uborka, sütőtök, cukkini és a sárgadinnye is. Ma már gyakorlatilag egész évben vehetsz görögdinnyét, de magyar görögdinnyét csak június közepétől szeptember végéig találsz. Megéri megvárni a magyar szezont, mert hazai kertészek termelik neked, magas szakértelemmel, betartva a növényegészségügyi szabályokat, ami a külföldi dinnyénél kérdéses.

Régen meglékelték a dinnyét, így meg lehetett kóstolni vásárlás előtt, azonban mára ez a szokás a különböző szabályozások miatt nem volt fenntartható. Manapság a színe, fényessége, épsége és hangja alapján próbáljuk a legjobbat választani. Érdemes a fényes, ép, sötétzöld héjszínű, sötétsárga aljú dinnyét választani.

Na de mitől görög? 

Lapozz, a cikk a következő oldalon folytatódik!

24 óra