90 km/h-s szél, 2 centis jég, felhőszakadás: 6 vámegyére narancs riasztást is kiadtak - Elázunk

Zvatarok, felhőszakadás, és a hőség miatt is riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat.

"Ma délig keleten elszórtan, nyugaton esetleg néhol zivatarok is kialakulhatnak" - kezdo a hétfőn frissített előrejelzésében a HungaroMet. Hozzáteszik: a déli óráktól a nap további részében várhatóan az ország délnyugati felében, illetve északkeleten alakulhatnak ki zivatarok.

"Zivatarok környezetében általában intenzív csapadék (15-25 mm), viharos szél (60-80 km/h), néhol jégeső (2 cm alatti átmérővel) előfordulhat."

Északkeleten délután kisebb területen egy-egy intenzívebb vagy heves zivatarra is van esély (széllökés > 90 km/h, jégátmérő > 2 cm, felhőszakadás > 30 mm). 

10 vármegyére első, 6-ra másodfokú riasztást adtak ki zivatarok miatt:

Fotó: Met.hu

De nem csak zivatarokra, felhőszakadásra is lehet számítani. "A délutáni, kora esti órákban Zala megyében és Dél-Dunántúlon a hidegfront egy újabb hullámának hatására várhatóan nagyobb számban alakulhatnak ki zivatarok, amelyek hatására viharossá (60-90 km/h) fokozódhat a szél, illetve ezen a területen heves zivatar átvonulására is van esély kissé nagyobb területet érintve a fenti kísérőjelenségek mellett" - írja a Met.hu.

6 vármegyében lehetnek felhőszakadások:

Fotó: Met.hu

5 vármegyére a hőség miatt van riasztás érvényben!

"Ma a Dunántúlon és északkeleten megszűnik a hőség a napi középhőmérséklet általában 25 fok alatt valószínű. A délkeleti országrészben 25 fok felett, Békés, illetve Csongrád megyében 27 fok felett alakulhat a napi közép" - írja a meteorológiai szolgálat.

Fotó: Met.hu

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra