"Ilyesmi még soha nem történt" - Világjárványra figyelmeztet a sztárvirológus

Új világjárványra figyelmeztet a német sztárvirológus. Aggasztó adatoknak és véleményének adott hangot.

A berlini Charité kórház vezető virológusa, Christian Drosten a madárinfluenza vírusát egy közelgő világjárvány lehetséges kiváltó okaként jellemezte. A H5N1 vírus a közelmúltban kezdett el terjedni az Amerikai Egyesült Államokban és a kórokozó nemrégiben megjelent Amerika tejelő állományaiban, és "még az ottani piacon lévő tejtermékekben ist" - mondta Drosten a Redaktionsnetzwerk Deutschland című lapnak.

"Minden szakértő aggódik"

"Ilyesmire még nem volt példa, ilyen rendkívül nagyszámú kitörésre a tehenekben - minden szakértő aggódik" fogalmazott a szakember. Ugyanakkor hozzátette: a madárinfluenza terjedése az emlősök között is "enyhe lehet, a vírusnak több lépésre van szüksége az alkalmazkodáshoz, és lehet, hogy addigra már ellenőrzés alatt lesz". Azonban ez csak az egyik lehetséges forgatókönyv. "De ez lehet a következő világjárvány kezdete is, amelyet mi itt élőben követünk" - mondta Drosten.

Fotó: Profimedia/RedDot

A virológus kifejtette, hogy a pontosabb értékeléshez hiányoznak még adatok: "Még nem tudjuk, milyen gyakran fertőződnek meg azok az emberek, akik kapcsolatba kerülnek ezekkel a fertőzött tehenekkel". Kívánatos lenne, ha az USA már most határozott lépésre szánná magát. "Karanténnal. Más szóval, hogy megpróbálják elkülöníteni a fertőzött állományokat; hogy megnézzék, hol érintkeztek az emberek, van-e antitest a vérükben. Gondolkodva bizonyos higiéniai intézkedéseken. És a tehenek beoltásán is" - magyarázta a német szakember.

Egy a közlemúltban készült jelentés szerint a világ továbbra sincs felkészülve a közelgő jövőbeni járványokra. "Ha a H5N1 emberről emberre terjedne, a világot nagy valószínűséggel ismét elárasztanák" - figyelmeztetett a korábbi új-zélandi miniszterelnök és a tanulmány társszerzője, Helen Clark. Hozzáteszi: egy madárinfluenza-járvány "potenciálisan még a koronánál is katasztrofálisabb lehet".

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra