Kifogásnak tűnhet, de nem az: allergiásak lehetünk az edzésre

A szó szoros értelmében allergiás tüneteink lehetnek az edzéstől, ráadásul súlyos következményekkel is járhat. 

Bizonyos esetekben az edzéssel is összefüggésben állhat az a ritka állapot, amelynek következtében a testmozgás során jelentkező allergiás reakciók súlyos tüneteket okozhatnak. Ilyen  például a légszomj vagy az arcduzzanat. A jelenség sokak számára ismeretlen, és kevéssé vizsgált terület az egészségügyben - ahogyan ezt a Femcafe is megírta.

„Sok mindent nem tudunk még az edzés okozta anafilaxiáról, ideértve azt is, miért fordul ez elő" – mondja Roula Altisheh, allergológus és immunológus. – „A kutatók és az orvosok a mégis megtanulták, hogyan kell helyesen diagnosztizálni és kezelni a betegséget.” 

Edzés közbeni allergiás reakciók - TWN

Miről van szó tulajonképpen? 

Az egyik elmélet szerint az edzés fokozza a béláteresztőképességet, így toxinok szabadulhatnak fel a véráramba, ami allergiás reakciókat válthat ki. Más elméletek szerint az edzés miatt a véráram fokozódik a belső szervek felől az izmok, a bőr és a szív felé, így allergének is kerülhetnek a véráramba.

Az edzés okozta anafilaxia esetén a tünetek közé tartozhatnak a légzési nehézségek, a bőrkiütések, a duzzanatok és akár az eszméletvesztés is. Ezek gyorsan súlyosbodhatnak, és életveszélyesek lehetnek, ha nem kezelik őket megfelelően. A diagnózis gyakran a beteg részletes kórtörténetének és tüneteinek alapján történik, mivel nincs standardizált teszt a kimutatására.

Van olyan állapot is, amelyet étel-függő edzés okozta anafilaxisnak hívnak. Ebben a típusban az emberek csak akkor tapasztalnak reakciót, ha edzés előtt három vagy négy órával ettek valamilyen ételt, például búzát, kagylókat vagy dióféléket. Más esetekben egy személynek meleg vagy hideg környezetben kell mozognia, vagy menstruálnia kell ahhoz, hogy allergiás reakciót tapasztaljon egy, a Journal of Asthma and Allergy-ben megjelent tanulmány szerint.

Nagyon fontos, hogy amennyiben bármilyen tünetet is tapasztalunk edzés közben, azonnal forduljunk orvoshoz, hiszen nagyon fontos a probléma időben történő diagnosztizálása és a kezelés megkezdése a súlyosabb következmények elkerülése érdekében!

Forrás: Popsugar

Lead fotó: Pexels /Karolina Kaboompics/

24 óra