Évszázados rejtély: ez Sissi esküvői ruhája? - Fotó

Máig rejtély hogy melyik menyasszonyi ruhát viselte Sissi császárné. A válasz egy Bad Ischlben kiállított festmény adhatja meg.

Máig megválaszolatlan kérdés a történészek számára is: vajon melyik ruhát viselte Erzsébet császárné az 1854-es esküvőjén? Nos, úgy tűnik, most egy lépéssel közelebb kerülhetünk a rejtély megoldásához: egy eddig ismeretlen festményen "Sissi" menyasszonyi ruhában látható. A festményt csütörtökön mutatták be, és október 31-ig látható a Kaiservilla Bad Ischlben. Az azonban nem bizonyított, hogy valóban a császárnőt ábrázolja esküvői ruhájában.

A bécsi Császári Kocsimúzeum 1989-ben szerezte meg a császári pár egyik közvetlen leszármazottjától az uszályt, ami állítólag Sissi esküvői ruhájának része volt. Évek óta a Császári Kocsimúzeumban van kiállítva. Hogy a császárné melyik ruhát viselte hozzá, az azonban 170 éves rejtély. Amikor a spanyol Silvia Santibáñez 2021-ben ellátogatott a Wagenburgba, hasonlóságokat vett észre az uszály és Josef Neugebauer bécsi festő egy festménye között, amelyet az opavai Sziléziai Múzeumban látott. 

"Az egyetlen ismert ábrázolás"

"Ez az egyetlen ismert ábrázolás, amelyen a császárné azt a uszályt viseli, amely a családi hagyomány szerint a menyasszonyi ruhájának része volt, és amelyet már régóta kiállítottunk a Császári Kocsimúzeumban" - mondja Kurzel-Runtscheiner. Azonban: "Az intenzív kutatás ellenére jelenleg nem lehet megmondani, hogy Sissi valóban az esküvői szertartáson vagy más fontos alkalommal viselte-e ezt a pompás ruhakölteményt".

A ruhát ezért "Rejtélyes ruha" néven mutatják be.

Címlapfotó: Profimedia/RedDot

24 óra