100 km/h-s szél, felhőszakadás, jég és hőség: másodfokú riasztást is kiadtak

A HungaroMet előrejelzése szerint vasárnap napközben elsősorban keleten, délutántól egyre inkább északnyugaton, nyugaton alakulhatnak ki zivatarok.

A részletes riasztás szerin ezekhez néhol viharos (55-75 km/h) széllökés, jégeső (2 cm körüli vagy alatti átmérővel), felhőszakadás (~ 20-30 mm) is társulhat. "Várhatóan kora estétől, estétől előbb északnyugaton, majd késő este északon, északkeleten, az éjféli óráktól az Észak-Alföldön egyre valószínűbb a zivatarok rendszerbe képződése" - írják a hajnalban frissített közleményben.

Két vármegyére másodfokú riasztást is kiadtak zivatarok miatt:

Fotó: Met.hu

A zivatarrendszerek környezetében északnyugaton, északon viharos (60-90 km/h) széllökés kialakulhat. "Az ország északkeleti felében egy-egy heves zivatarra is van esély > 90-100 km/h-es széllökés, > 2 cm-es jégátmérő, > 30-40 mm hirtelen lezúduló csapadék kíséretében" - folytatódik a meteorológiai szolgálat előrejelzése. Hozzáteszik: mivel egy terület fölött a cellák ismétlődő jelleggel is áthaladhatnak, így helyenként 50 mm feletti csapadékösszeg is kialakulhat. 

Felhőszakadás miatt ezekre a vármegyékre adtak ki riasztást:

Fotó: Met.hu

A Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. a hőség miatt is figyelmeztetést adott ki néhány déli vármegyére. "Délen, délkeleten a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot" - írják.

Fotó: Met.hu

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra