Kiderült: a felkapott szépészeti beavatkozás útján is terjed a HIV-vírus

Néhány éve kapta fel a világ a különleges eljárást Keresztes Ildikó, Nyertes Zsuzsa és Csomor Csilla is kipróbálta idehaza. Most egy jelentés szerint a HIV-vírus is terjedhet a kezelések útján.

Egy friss jelentés készült az amerikai Új-Mexikó államban történt HIV-esetekkel, amelyek kozmetikai kezelésekhez köthetők. Ez a beavatkozás az, ami idehaza Drakula-treápia néven lett ismert és ismert magyar hírességek is kipróbálták és népszerűsítették az elmúlt években. Most kiderült, a tengerentúlon az egyik gyógyfürdőben nem megfelelően végezték a kezelést, egy embert pedig kórházba is kellett vinni. Aztán három nőt is találtak HIV-bírussal, akikről kiderült, hogy mindhárman a városi "Vip Spa"-ban jártak, amelyet először 2018-ban vizsgáltak HIV-fertőzöttség miatt - számolt be róla az NBC. 

Egy dolog közös volt bennük: mindannyian alávetették magukat a Drakula-terápiának.

Fotó: 123rf.com

Ez egy olyan terápia, amelynek során vért vesznek a pácienstől, és a vérből leválasztott plazmát később az arcba fecskendezik vissza. Mivel az eémútl években egyre több esetre derült fény, így ismét vizsgálatot indítottak. Ennek során derült ki, hogy a címkézés nélküli vércsöveket egyszerűen az élelmiszerek mellett tárolták. Az állami egészségügyi hivatal nyomozói megállapították, hogy olyan eljárásokat alkalmaztak, "amelyek potenciálisan átadhatják a vér útján terjedő fertőzéseket, például a HIV-et, a hepatitis B-t és a hepatitis C-t az ügyfeleknek".

2018-ban már bezárták a központot

Az is kiderült, a fürdő nem rendelkezett a kezelésekhez szükséges megfelelő engedélyekkel, és a biztonsági intézkedések is meglehetősen hiányosak voltak. Az épület átvizsgálása során csomagolatlan fecskendőket találtak a fiókokban és a tárolókban. Egy konyhaasztalon egy felcímkézetlen vércsövekkel teli állványt is találtak. Egy másikat a hűtőszekrényben találtak a lidokain és élelmiszerek mellett.

Az egészségügyi hivatal nyomozói a jelentésben végül arra a következtetésre jutottak, hogy a fürdő összesen 59 vendége fertőződhetett meg HIV-vel. Körülbelül egyharmaduk Drakula-kezeléssel, a többiek mással, például botoxszal kezeltették magukat. A HIV-fertőzés eredete egyelőre tisztázatlan.

Címlapfotó: 123rf.com-illusztráció

24 óra