50 mutáció: minden idők leghosszabb koronafertőzése után halt meg egy férfi

Most közölték a tudósok a szomorú hírt: egy 72 éves férfi rekordot állított fel, ami a koronavírus-fertőzést illeti. De nem élte túl.

Bár a kornavírussal kapcsolatos hrek már eltűntek a címlapokról, a fertőzés továbbr ais a mindennajpaink része. Most tudósok jelentették be a szomorú rekordot: 2023 végén meghalt egy beteg, aki 20 hónapon át volt fertőzött. A holland férfi 613 napig küzdött a koronavírussal, mielőtt az alapbetegségnek megadta magát. Mint ahogyan arról a Time magazin az Amszterdami Egyetem Kísérleti és Molekuláris Orvosi Központjára hivatkozva beszámol, a 72 éves vérzékenységben szenvedő férfi 2022 februárjában kapta el az omikron változatot.

Azt is kimutatták, hogy a fertőzés néhány héten belül rezisztenciát fejlesztett ki a Covid antitest gyógyszerrel, a szotrovimabbal szemben. A 20 hónapos fertőzés alatt a vírus több mint 50 mutáción ment keresztül az idős férfi szervezetében! A tudósok szerint ez a leghosszabb ismert koronavírus-fertőzés. "Ez az eset hangsúlyozza a tartós SARS-CoV-2 fertőzések kockázatát az immunhiányos egyéneknél" - magyarázzák a holland esettanulmány szerzői.

A szennyvízminták genomikai adatait elemző tudósok már utaltak arra, hogy vannak olyan egyének, akik több mint négy éve ontják magukból az erősen mutálódott koronavírusokat. Az ilyen fertőzések lehetnek az egyik oka annak, hogy a betegeknek sokáig vannak Covid-tünetei.

Címlapfotó: 123rf.com-illusztráció

24 óra