Tanulmány igazolta: a genetika szerint erre a szülőnkre hasonlítunk jobban

Tiszta apja ez a gyerek! Vagy tiszta anyja! Gyakran halljuk mindkettőt, ami az aprónépet illeti, ugyanakkor mára kiderült, a gének örökítésében az egyik szülőnek sokkal nagyobb szerep jut a géneknek.

Apa, vagy anya?

A Femcafe.hu cikke szerint "ezentúl biztosan nem lesz vita abból a családban, hogy egy újszülött kire hasonlít jobban, ugyanis az egyik szülőnek számszerűsíthető előnye van". A lap cikke szerint egy nem mindennapi kutatás hozott nem mindennapi eredményt. Ami biztos: a génjeink felét az anyukánktól, a másik felét pedig az apunkáktól örököljük. "Az emberek általában 22 páros, nem nemi kromoszómával és 2 nemi kromoszómával rendelkeznek. A párban lévő kromoszómák egyszerűen egymás másolati - az egyiket apától, a másikat az anyától kaptuk" - írja a lap, majd hozzáteszik: az utolsó két kromoszóma meghatárzozó, ugyanis ez határozza meg a nemünket. Ennek a génnek az átadásáért az apa a feleős, tehát a baba neméről "ő dönt". 

A kinézetünk alakulásában szintén az egyik szülőnknek jut nagyobb szerep...na, de pontosan melyiknek is? A galériánkból kiderül!

GALÉRIA: kire hasonlítunk majd? Most eláruljuk!
  • öröklés, genetika, tanulmány, szülők,
  • öröklés, genetika, tanulmány, szülők,
  • öröklés, genetika, tanulmány, szülők,
  • öröklés, genetika, tanulmány, szülők,

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra