Már több ezer halott: figyelmeztetést adtak ki egy fájdalomcsillapítóval kapcsolatban

Sokkoló hírek Angliából: egy tanulmány szerint már több ezer ember halt meg egy bevált fájdalomcsillapító szedése után. A webbeteg híre szerint vényköteles.

Epilepsziás rohamokra görcsoldóként használják, állítólag szorongásoldó hatású és enyhíti az idegi fájdalmat. A pregabalin egy fájdalomcsillapító, és nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem Magyarországon is több gyógyszer hatóanyaga. A webbeteg.hu oldalon megjelent lista szerint 17 gyógyszer hatóanyaga lehet. Egy angol tanulmány azonban most vészharangokat kongat.

A Sunday Times kutatása szerint csak az elmúlt öt évben mintegy 3400 ember halt meg az Egyesült Királyságban, miután pregabalint szedett. Míg tizenkét évvel ezelőtt még csak kilenc volt a gyógyszerrel kapcsolatos halálesetek száma, addig 2022-re ez a szám már 780-ra emelkedett - írják. A szer mellékhatásainak listája hosszú: a kisebb panaszok, mint a fejfájás, fáradtság vagy szédülés mellett légzési problémák, látászavarok, veseelégtelenség, szívelégtelenség és öngyilkossági hajlam is előfordulhat.

Állítólag a gyógyszer eufórikus hatást válthat ki és függőséget is okozhat.

A lap cikke szwrint ez a szer különösen más altatókkal kombinálva járhat végzetes következményekkel. A jelentés szerint megnő az öngyilkosság kockázata, és gyakoriak véletlen túladagolások is.

Címlapfotó: 123rf.com-illusztráció

24 óra