Négy és fél évet kapott egy katolikus pap: éveken át molesztált gyerekeket

Kiskorúakkal szembeni szexuális erőszak miatt kapott jogerősen börtönt a 42 éves férfi kedden este.

Négy és fél év börtönbüntetésre ítéltek egy katolikus papot az olaszországi Szicília szigetén: Enna város bírósága ugyanis bizonyítottnak látta, hogy a most 42 éves pap több éven keresztül gyerekeket és fiatalokat molesztált. A katolikus egyházat arra is kötelezték, hogy fizessen kártérítést az egyik áldozatnak. Az összeget külön eljárásban kell majd megállapítani.

Az ügyet 2020-ban hozta nyilvánosságra egy férfi, aki a 2009 és 2013 közötti bűncselekmények idején még maga gyermek volt. Ő eredetileg Ferenc pápának írt levelet. Olasz sajtóértesülések szerint azonban a Vatikán kijelentette, hogy nem terheli őket felelősség, mert a most elítélt férfit a kérdéses időben még nem szentelték pappá, csak a képzésen vett részt.

Az Ansa nevű olasz hírügynökség jelentése szerint azonban az illetékes püspök az áldozat családjának a karitas alapjából 25 000 eurót, azaz közel 10 millió forintot ajánlott fel készpénzben "ösztöndíjként". A papot Szicíliából egyébként az olasz anyaország egyik plébániájára helyezték át azzal az indokkal, hogy "súlyos beteg".

Az ügy áldozata ezt követően fordult a rendőrséghez, ebben az ügyben született most ítélet.

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra