Tudd meg, mire jó a 2-es típusú kollagén!

Napjainkban Dunát lehetne rekeszteni a kollagén tartalmú étrend-kiegészítőkkel. Egyfajta csodaszerként tekintünk rájuk, többféle formában fogyasztjuk, de kevesen tudják, hogy több típusa is létezik, illetve melyik mire való.

Leggyakrabban a 2-es típusú kollagénnel találkozni a különféle táplálékkiegészítőkben, ez teszi ki az ízületi porcok 50-60%-át, és biztosítja azok egészségét, épségét. Előállítására az emberi szervezet képes, azonban termelődése az életkor előrehaladtával csökken, amelyhez káros életmódbeli szokások is hozzájárulhatnak. Ez vezet ahhoz, hogy recsegnek-ropognak az ízületeink, nehézkessé válik a mozgásunk. 

Tarts velünk, és tudd meg cikkünkből, hatásosak lehetnek-e a kollagén tartalmú készítmények, és melyik típus segíthet ízületi kopás esetén!

Mi az a kollagén?

Bár mennyisége az öregedéssel csökken, egy része szerencsére pótolható, válaszd erre a célra a BodySelect prémium kollagén étrend-kiegészítőit! A kollagén az emberi szervezetben megtalálható fehérjék egyik típusa, a proteinek 30%-át teszi ki, és megtalálható valamennyi kötőszövetben, többek között a bőrben, a hajban, az érfalakban, az izmokban és az ízületekben, de még a fogakban is. 

Ragasztóként tartja össze a szöveteket és a csontokat. Csökkenő mennyiségét a ráncok megjelenése, a feszes bőr elvesztése, valamint a mozgás olajozottságának megszűnése, ízületi fájdalom és gyulladás jelzi. Mára 28 típusát azonosították, a leggyakoribbak az 1, 2 és 3-as típusúak, amelyek közül az 1-es és a 3-as a bőrben és a csontokban fordul elő, a 2-es pedig az ízületekben található meg. 

Mi mindenre jók a kollagén táplálékkiegészítők?

A kollagént régóta használja az ember, igaz, egészen más területeken. Hangszerek húrjai készülnek belőle, az élelmiszeriparban sűrítésre - biztosan ettél már zselatinnal készült édességeket, de húslevest és kocsonyát már 100% -, az orvoslásban töltőanyagként használatos. 

idős nő torna

A szépségápolásban anti-aging krémek egyik összetevője, bár bőrfeszesítő hatása ebben a formában szinte a nullával egyenlő, azonban más hatóanyagokkal, illetve belsőleg fogyasztott kollagén étrend-kiegészítőkkel támogathatjuk az előállítását. A szervezetnek C-vitaminra van szüksége a termeléséhez, így ennek beviteléről sem szabad megfeledkezni.

A különféle készítmények, porok, italporok, kapszulák az ízületek egészségét, a bőr, a haj és a körmök állagának javulását, szépségét ígérik, és egyéb jótékony hatásai is lehetnek. 

A 2-es típusú kollagén hatása

Ez a típus ún. fibrilláris protein, amely 3 hosszú aminosavláncból áll, és a porcok rugalmasságát biztosítja. Állapotjavításra a hidrolizált kollagénpeptideket tartalmazó táplálékkiegészítők javasoltak, ugyanis ez a forma hasznosul biológiailag a legjobban. 

A cél érdekében a megfelelő készítményt ajánlott választani, vagyis ha ízületi problémáink vannak, a 2-es típusú kollagént tartalmazó termékek nyújthatnak segítséget, de megfelelő táplálkozással és életmóddal, a dohányzás mellőzésével is támogathatjuk.

24 óra