Itt a lista: ezek a legegészségtelenebb alvási pózok

Háton alvás

Csak nagyon kevesen tudnak pihenten, a hátukon fekve elaludni. Pedig ez a pozíció számos egészségügyi előnnyel jár. A háton alvók például megelőzhetik a gerinc-, hát- vagy ízületi problémákat. A térd alatt elhelyezett párna pedig támogathatja a hát természetes görbületét, így a pozíció még kényelmesebbé válik. A háton alvásnak azonban van egy hátránya is: tanulmányok szerint a háton alvás súlyosbíthatja a horkolást vagy a gyomorégést.

Hason alvás

Hosszú távon a hason alvók nem túl optimális alvási pozícióban fekszenek. A gerinc természetes S-görbületének a hason fekvés nem igazán ideális, sőt, a test ellapul. Ez nagyobb terhelést ró a hátra - különösen az ágyéki gerincre -, ami hosszú távon szinte elkerülhetetlenül hátfájáshoz vezet. Ha képtelen vagy máshog yaludni, mindenképp egy keményebb matracot válassz.

Fotó: 123rf.com

Ami azonban fontos: soha nem szabad kényszeríteni magad egyik pózba sem, mert az felesleges stresszhez, esetleg alváshiányhoz is vezet. És nincs olyan alvási pozíció, ami mindenki számára megfelelő. Ráadásul alvás közben úgyis rendszeresen változtatjuk a helyzetünket. Ezért is érdemes jó matracot és speciális párnát vásárolnunk, hogy megelőzzük a károsodásokat.

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra