Nyugdíjbiztosítás vagy egészségbiztosítás - Melyik a fontosabb és mi alapján döntsek?

A nyugdíjbiztosítás és az egészségbiztosítás egyaránt  rendkívül hasznos kockázatviselési szolgáltatásnak tekinthető, ráadásul mindkettőben közös, hogy irányukba egyre nagyobb igény mutatkozik. Tudniillik ma Magyarországon még mindig az a felosztó-kirovó szisztéma adja a társadalombiztosítási rendszer alapját, ami immáron több évtizede.

Ám a múlt század közepéhez viszonyítva napjainkban egy jóval inkább elöregedett korfa figyelhető meg, ami együtt jár a folyton növekvő kiadásokkal és az egyre kevesebb aktív korú dolgozóval, azaz járulékfizetővel. Ezt főként a nyugellátás és az állami egészségügy állapota érzi meg, ez ellen pedig legfőképp csak a megfelelő öngondoskodási formák alkalmazásával lehet hathatósan fellépni. Emiatt mind a nyugdíjbiztosítás, mind pedig az egészségbiztosítás egy kiváló eszköznek tekinthető. A Grantis nyugdíjbiztosítási alkusz szerint mindkettő fontos, de nem feltétlenül mindenkinek. Ugyanis mérlegelni kell, pontosan milyen célokat szeretnénk elérni és ehhez mérten szükséges megválasztani az optimális konstrukciókat.

Mikor célszerű a nyugdíjbiztosítás kötés?

Amennyiben még legalább 10-15 évünk hátra van aktív éveinkből, akkor szinte biztosan azzal kell számolnunk, hogy az állami ellátás a vártnál alacsonyabb lesz, ráadásul arra is jó esély mutatkozik, miszerint menet közben a korhatár is kitolódik majd. Ahhoz tehát, hogy ne kelljen egy komoly életszínvonal csökkenéssel számolnunk, mindenképpen ajánlott valamilyen kötött célú öngondoskodási forma alkalmazása, méghozzá minél előbb. A nyugdíjbiztosítás erre kiváló alternatívát jelent, tudniillik nem csak jelentős megtakarítás érhető el a segítségével, de emellett egy kockázatviselést is tartalmaz. Ez utóbbi hatalmas könnyebbséget jelenthet tragédia, vagy tartós egészségkárosodás esetén szeretteinknek. Azt is érdemes szem előtt tartani, miszerint a NYESZ és az ÖNYP mellett ez a harmadik olyan nyugdíjcélú öngondoskodási forma, amire adójóváírás formájában állami támogatás vehető igénybe.

Lakáshitel felvételekor is optimális az egészségbiztosítás megléte

Bármilyen céljaink is vannak, legyen azok rövid-, vagy épp hosszútávúak, elérésük csak akkor lehetséges, ha tökéletes egészségnek örvendünk. Sajnos időnként elkerülhetetlen, hogy valamilyen panasszal orvoshoz forduljunk, ám az már egyáltalán nem mindegy, milyen gyorsan kapunk ellátást, miként annak minősége is kulcsfontosságú. Az állami ellátás túlterheltsége miatt a magánorvosi szféra szerepe egyre nagyobb, ennek  finanszírozása pedig egy egészségbiztosítás segítségével a leghatékonyabb. Sokan nem is gondolnák, ám a konstrukció megléte akkor is óriási könnyebbség, ha egy jelentősebb kiadással nézünk szembe. Tudniillik rengeteg kellemetlenségtől megkímélhet minket, ha jó előre tervezünk. Ez például egy lakáshitellel kombinálva is megtérülő befektetés. Gyakorta a törlesztőrészletek önmagukban elviszik bevételeink nagy részét, így egy nem várt, jelentős kiadással járó egészségügyi probléma komoly, akár megoldhatatlan nehézségeket is okozhat. Ilyenkor az egészségbiztosítás egy olyan védőhálót jelent, amire bátran támaszkodhatunk. A szolgáltatásfinanszírozó módozat ráadásul rendkívül kényelmes is, hiszen a biztosító mindent rendez, nekünk csak meg kell jelenni a lebeszélt vizsgálaton, kezelésen. Jól látszik tehát, hogy a nyugdíjbiztosítás mellett az egészségbiztosítás is egy olyan konstrukció, ami hosszú távon fejti ki előnyét.

24 óra