Hogyan válasszunk macskaalmot?

A macskaalom létfontosságú minden cicagazdi életében, egyrészt így marad tiszta és higiénikus az otthonunk, másrészt bundás pajtásunk is nyugalmasan, komfortosan végezheti a dolgát, hiszen a cicák igényes állatok.

Melyik alomtípus a legmegfelelőbb?

Amikor macskaalom beszerzése a feladatunk, láthatjuk, hogy igen bőséges a kínálat, például a Grandopet.hu választékában kedvünkre válogathatunk. De melyik az ideális, milyen szempontok alapján érdemes választani? Ehhez először beszéljünk a főbb alomtípusokról, s azok jellegzetességeiről, előnyeiről.

Alomra azért van szükség, hogy megőrizzük otthonunk tisztaságát, illetve kedvencünk számára is optimális környezetet biztosítsunk. Legfőbb feladata, hogy megkösse a vizeletet, valamint az ürülék nedvességtartalmát, továbbá az is, hogy “semlegesítse” a kellemetlen szagokat. Manapság azonban rengetegféle alom elérhető, melyek más-más előnyöket kínálnak a cicagazdiknak. Egyes típusok például gazdaságosabbak, mivel elegendő csak a “használt”, összeállt csomókat eltávolítani, míg más fajtákat egyben érdemes kicserélni, mivel kiváló nedvszívó képességgel rendelkeznek, azonban nem képeznek csomókat.

cica macska alom

A cicaalom készülhet ásványi anyagból, papírból, szilikából, fából, papírból. Az ásványi anyagból készültek közül megkülönböztetünk csomósodó, illetve nem csomósodó típusokat. Előbbiekhez tartozik például a bentonit, amely nedvesség hatására göböket, “csomókat” képez, ez alapján könnyen tisztítható, hiszen egy lapáttal egyszerűen eltávolíthatjuk az összeállt részeket. A nem csomósodóak azonban nem állnak össze nedvesség hatására, de kiváló a nedvszívó képességük. Ilyen például a zeolit. 

A szilika alapú almok szintén ideális választások, viszont kimagasló nedvességmegkötő képességük okán nem ajánlottak magas páratartalmú helyiségekben.

Környezetbarát megoldások

Dönthetünk a növényi melléktermékekből vagy újrafelhasznált anyagokból készült változatok mellett is, ezek tekinthetők a legkörnyezetbarátabb opcióknak. Előnyük, hogy természetesek, így a macskának is jót teszünk általuk, ugyanakkor a környezetünk védelmére is komoly hangsúly helyeződik, ha ezeket a típusokat preferáljuk. Egyes cicák azonban nehezen szokják meg, s talán a “szagtalanító” hatásuk is gyengébb, viszont egyértelműen fenntartható, ökobarát megoldások. További előnyük, hogy biológiailag lebomlók, komposztálhatóak. 

Mire ügyeljünk a macska “illemhely” kialakításakor?

Nem csupán a macskaalom típusa döntő, hanem az is, hogy milyen cica WC-t választunk, illetve hová helyezzük azt. Léteznek ugyanis nyitott, peremmel ellátott alomtálcák, valamint zárt, ajtóval rendelkező boxok is. Szintén szükségünk lesz egy alomkiszedő lapátra, így még gyorsabban és higiénikusabban végezhetjük el a cserét.

Válasszunk olyan helyszínt, ami nyugalmas, kevésbé zajos, nem huzatos, így kényelmesen, elszeparáltan használhatja cicánk a nap bármely időszakában.

24 óra