Hogyan dolgozz kötött anyagokkal és mit készíts belőlük?

Bizonyára te is szívesen viselsz kötött anyagokat, különösen a hidegebb időszakban, amikor eleve jobban esik a melegen tartó, kényelmes ruházat. Az alábbi cikkünkben hozunk néhány tippet, hogyan dolgozz ezekkel az anyagokkal és ötleteket is adunk annak kapcsán, hogy miket varrhatsz belőlük.

Mit érdemes tudni a kötött anyagokról?

Találkozhatsz velük a K-ELME hurkolt kelmék kategóriájában, vagyis ha a beszerzésen gondolkodsz, mindenképpen nézz szét a bőséges kínálatban. Előbb azonban ismerkedj meg velük alaposabban!

 

Annyit fontos tudni róluk, hogy egymásba hurkolódó fonalakból készülnek, s így lesznek kellően rugalmasak, bomlásra sem igazán hajlamosak, ami szintén nagy előny a velük történő munka során. Néhány példa efféle anyagokra: a puntó, a plüss, illetve a jersey, a minky, a polár és természetesen a passzé is.

 

A varrásuk egyszerűbb, mivel esetükben nem kell bomlással számolni, igazság szerint a munka részét a szabás-illesztés-varrás teszi ki, hiszen nem alkalmazunk szűkítéseket, levasalt hajtásokat.

 

Azonban a kötött anyagok varrásához Interlock varrógép ajánlott, amely képes 4, illetve 5 szállal is dolgozni, ugyanis a kellő mértékű tartáshoz és stabilitáshoz szükség lesz ennyi szálmennyiségre.

 

A varratszélesség esetben számolj 6-7 mm-rel, de nyugodtan kalkulálhatsz 1 cm-rel is, ha nem bíznád a véletlenre. Akkor se keseredj el, ha kizárólag háztartási varrógép áll rendelkezésedre, bár a varráskép kevésbé lesz profi, az eredmény kárpótol majd egy csodaszép holmi formájában. Törekedj a rugalmas öltésre, javasoljuk a sűrű, keskeny cikcakkos öltést.

 

kötött anyag varrás

A rugalmas öltés ismérvei - mitől lesz kifogástalan a végeredmény?

Ennek alapja, hogy megfelelő minőségű cérnával dolgozz: a pamutot kerüld, mivel könnyen szakadhat, a legjobb az univerzális felhasználásra gyártott poliészter cérna. Ugyanakkor a minőség és típus mellett a hosszúság is lényeges.

 

Feltétlenül olyan öltést válassz, amelynél a tű jobbra-balra vagy előre-hátra ölt, ez esetben nem fogsz csalódni.

 

Kerülni kell az anyag nyúzását, húzását, különben a varrat egyenetlenné válik, sőt, akár a tű is eltörhet.

Puha, meleg és trendi

A kötött anyagokból csodálatos ruhákat készíthetsz, nemcsak hétköznapi viseletűeket, hanem ünnepi darabokat is. Hosszított fazonú kardigán, stílusos pulóver, kényelmes szoknya és ez még csak néhány példa.

 

Megtervezheted a legkülönlegesebb szettedet bármilyen alkalomra is. Nem utolsósorban nagyszerű ajándékokat is varrhatsz, amelyek egyediek és személyre szólóak.

 

Azt viszont még fontos hozzátennünk, hogy bár elsősorban a hideg évszakban választják oly sokan a kötött holmikat, az év többi időszakában is jó szolgálatot tesznek, gondolj csak egy esős, hűvös tavaszi estére vagy egy borongós őszi napra! A kötött anyagok tehát nem kizárólag télen jelenthetnek csak trendi, mégis meleg viseletet, de ilyenkor persze elengedhetetlenek.

Érdekes