Eső, havazás, viharos szél: 17 vármegyére adtak ki riasztást, narancssárgát is

Az OMSZ ugyanakkor a veszélyjelzését it frissítette: a heves szél, az eső és havazás miatt is több vármegyére riasztást adtak ki. Másodfokút is.

A friss riasztás alapján akár viharos, 60-85 km/h-s, sőt, azt meghaladó széllökések is kísérhetik a déli órákig  az északnyugati szelet, majd késő délután az Észak-Dunántúlon néhány helyen újra előfordulhatnak hasonló erősségű lökések. 

17 vármegyére csak a szél miatt is figyelmeztetés van érvényben!

Fotó: Met.hu

"Ma az esőből, havas esőből, havazásból összegyűlő napi csapadékösszeg az Észak-Dunántúlon nagyobb területen is elérheti a 20 mm-t, elsősorban Győr-Moson-Sopron térségében a 30 mm-t is meghaladhatja" - folytatja előrejelzését a meteorológiai szolgálat és azt is hozzáteszik: kis eséllyel néhány helyen előfordulhat dörgés, villámlás is. 

Egy vármegyére narancs-, négyre citromsárga riasztás van érványben.

Fotó: Met.hu

Az OMSZ előrejelzése szerint ugyanakkor a Dunántúl nyugati, déli megyéit leszámítva több helyen is kifehéredhet a táj. "Síkvidéken jellemzően lepel-3 cm, kisebb körzetekben akár 5 cm-t meghaladó vastagságú lehet frissen kialakuló hóréteg, míg a magasabban fekvő tájakon ez néhol elérheti, meghaladhatja az 5-10, néhol akár 15 cm-t is" - folytatódik az OMSZ riasztása. 

Fotó: met.hu

Napközben délnyugat felől (bizonytalan gyorsasággal) enyhülés valószínű, emiatt a hó fokozatosan olvadásnak indul, a havazás lassan korlátozódik északkelet felé.

Címlapfotó: 123rf.com

Forrás

24 óra