Hófúvás, havazás, ónos eső, zivatar: a fél országra riasztást adtak ki

Az OMSZ veszélyjelzése szerint az esti, éjszakai órákban az ország déli kétharmadán egyre több helyen képződik tartós, sűrű köd. A délkeleti országrészben hajnaltól, másutt reggel, délelőtt javulnak a látási viszonyok. 

"Északnyugaton a kezdeti átmeneti vegyes halmazállapotú csapadékot (eső, havas eső, néhol ónos eső) havazás váltja, síkvidéken általában 2-6 cm (az északnyugati határ felé növekvő mennyiséggel), a magasabban fekvő területeken akár 5-10 cm-t meghaladó tapadó hó hullhat" - folytatja a honlapján a meteorológiai szolgálat.

4 vármegyére a havazés miatt adtak ki riasztást. Itt hófúvás is lehet:

Fotó: Met.hu

"A Dunántúli-középhegység térségében kezdetben többfelé várható ónos eső, amit később errefelé is tapadó hó vált (akár >5 cm). A csapadékzóna napközben egyre keletebbre terjed át, ez zömmel esőnek ígérkezik, de hozzávetőlegesen a Pécs-Miskolc vonalig átmeneti havas eső, ónos eső, fagyott eső is előfordulhat" - folytatja az OMSZ. 

Két vármegyére adtak ki figyelmeztetést ónos eső miatt:

Fotó: Met.hu

Szombaton ugyanakkor viharos szélre is lehet számítani. Sőt, északnyugaton a legerősebb széllökések helyenként meghaladhatják a 70-75 km/h-t, de a magasabban hegyeken ennél erősebb lökések is előfordulhatnak.  "Az erős, viharos szél a délutáni, késő délutáni óráktól az északnyugati országrészben hordhatja a friss havat, a magasabban fekvő területeken hófúvás is előfordulhat" - írja a met.hu. 

Zivatarok miatt 8 vármegyére adtak ki riasztást:

"Az ország déli, délkeleti területén a hidegfront előterében és mentén zivatarok kialakulásához is kedvezőek lesznek a feltételek. A zivatarokat hódara, apró szemű jég és viharos széllökések (~60-75 km/h) kísérhetik." - így az OMSZ.

Címlapfotó: 123rf.com

VIDEO
Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat

24 óra