90 km/h-s széllökések, jégeső és zivatarok: 17 vármegyére frissítették a riasztást

Az OMSZ szerint aviharos szelek tombolnak majd pénteken az ország egyes részein.

Ahogyan a met.hu-n fogalmaznak: a déli, délkeleti szelet az Észak-Dunántúlon és az Alföldön akár több helyen is viharos (jellemzően 60-85 km/h, főként a magasabban fekvő tájakon, illetve a péntek délelőtti, déli órákban délkeleten akár ~85-90 km/h) széllökések kísérhetik. Hozzáteszik: estére valamelyest veszít erejéből a szél. 

Fotó: met.hu

Viszont az átvonuló hidegfort környezetében kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához. A legkisebb eséllyel északkeleten lehet majd rájuk számítani. "A front mögött átmeneti szünet után a nap második felében nyugat felől újabb záporos, zivataros gócok érik el a Dunántúlt. Az erősebb gócokhoz intenzív csapadék (~10-20 mm, egy adott pont fölött egymást követő záporokból, zivatarokból akár >25-30 mm), viharos széllökések (ált. 60-85 km/h), illetve apró szemű (1 cm-t nem meghaladó) jégeső társulhat" - írja az OMSz a honlapján.

Akár hevesebb zivatarok is lehetnek 1-2 cm átmérőjű jég kíséretében, ezekhez szintén társulhatnak 90 km/h körüli széllökések. 

A TWN.hu információi szerint a Kisalföldön és az Alpokalján érheti el a lehulló csapadék mennyisége a 20 mm-t, míg másutt csak lokálisan.

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra