Kelbimbó, a legkisebb káposztaféle

Pedig ezek az apró gömböcskék nem csak mutatósak, hanem egészségesek is, magas a vitamin- és ásványi anyag tartalmuk, valamint kifejezetten sok bennük a rost, ami nagyon jót tesz az emésztésnek. Rengetegféle ételbe beilleszthetők, a fogyókúrás étrend fontos összetevői lehetnek. Készülhet belőlük leves, főzelék, köret, saláta, és jól illenek a rakott ételekbe is. És hogy miért ilyen picikék? Eláruljuk rögvest, és sok más hasznos információt is erről a helyes kis zöldségről. (x)

Vadkáposztából brüsszeli bimbó

A kelbimbó elnevezése angolul Brussels sprouts, ami annyit tesz, brüsszeli bimbó. Az elnevezésének oka, hogy a 19. században Belgiumban felfedezték a vadkáposzta egyik fajtáját, ami magas száron kicsi káposztabimbókat hozott. Ennek nemesítéséből jött létre a kelbimbó. Az aprócska gömböcskék nem csak finomak, de kifejezetten dekoratívak voltak, ezért nem túl gyors iramban, de világszerte terjedni kezdett a különleges zöldség.

Mutatós növény

A kelbimbó közvetlen rokona a fejes káposztának, nem véletlenül hasonlít annyira rá az íze. A kétéves növény első évében egy magas főszárat növeszt, amelyen kis rügyek nőnek. Ezt szokták leszüretelni és kelbimbóként árulni. Második évében hozza a becőtermést, ami az apró magokat rejti. Maga a növény dekoratív, dísznövényként is szokás alkalmazni, ugyanis magas szára, virágai, kis rügyei, ősszel elszínesedő levelei, sőt, még a termései is mutatósak. Vízigényes, de a szárazságot is jól tűri, hiszen főgyökere mélyre hatol a talajban.

Hogyan érdemes elkészteni?

A kelbimbót számtalan módon el lehet készíteni, ezért most csak két érdekes megoldást szeretnénk bemutatni. Az egyik, hogy miután sós vízben megfőztük a zöldséget, leszűrjük, majd forró fűszeres vajban megforgatjuk őket. Ettől különleges ízt kapnak, kissé kesernyés mellékízük eltűnik. Egy másik lehetőség, amit még a gyerekek is szeretni szoktak, az a rántott kelbimbó. A megfőzött zöldséget egyszerűen bepanírozzuk, majd a megszokott módon, forró olajban kisütjük. Tejfölös mártogatóssal kínálva fejedelmi ebédben lehet részünk.

kelbimbós receptek elkészítés

Az egészséges táplálkozás rendkívül fontos, de sajnos mindenki életében vannak olyan időszakok, amikor az egész nap egy nagy rohanás, főzésre pedig már nem jut idő. Ilyenkor nagy segítség, ha főtt ételt tudunk magunknak házhoz rendelni minden napra. Az Interfood változatos ételkínálatában garantáltan megtalálja mindenki a kedvenc fogásait!

Érdekes