A hőszivattyúké a jövő, mégsem minden otthonba ez a legjobb választás

A környezetbarát, megújuló energiákat hasznosító, különböző típusú hőszivattyúk energiahatékonyan üzemeltethetők, a jövő technológiáját képviselik, azonban ez nem jelenti azt, hogy a gázkazánoknak ne lenne létjogosultsága bizonyos esetekben. (X)

A fosszilis energiahordozók kimerülése, valamint a klímaválság kapcsán egyre inkább előtérbe kerülnek azok a megoldások, amelyek az ingyenesen elérhető zöldenergiákra építenek, valamint károsanyag-kibocsátásuk minimális. A hagyományos fűtési rendszerek ugyan kevésbé korszerűek, azonban esetenként még mindig a gazdaságosabb megoldást jelentik. Mikor melyiket érdemes választania?

Új technológiák vs. gázkazánok

A háztartások energiafogyasztása jelentős összeget emészt fel, így törekedni kell olyan megoldásra, amely gazdaságos és a környezetet sem szennyezi. A STIEBEL ELTRON hőszivattyúi a levegőből, a vízből és a talajból származó hőt használják fűtéshez és az otthonok melegvíz-ellátásához. A készülékek hatékonysága magas, akár 4-5-szöröse egy gázkazánnak, így energiahatékonyan üzemeltethetők jellemzően alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerekkel, megfelelően hőszigetelt épületekben. A legnagyobb problémát a magas bekerülési és telepítési költségek jelentik.

Ezzel szemben a gázkazánok egyszerűbb technológiát képviselnek, a készülékek jóval olcsóbban beszerezhetők, bár ez a legkorszerűbb, jobb hatásfokon üzemelő kondenzációs kazánokra már nem igaz. Ráadásul ezek telepítése is extra költségekkel - új kémény kialakítása vagy kéménybélelés, gázbevezetés és tervezés költségei, tetőkibúvó kialakítása - jár. 

Fűtés, hűtés és HMV egy készülékkel

A megújuló energiákat hasznosító hőszivattyúk energiahatékonyan és környezetbarát módon üzemelnek, egyes készülékek a fűtésen kívül hűtésre is alkalmasak, így az otthonok komfortjának biztosítása érdekében nincs szükség külön klímaberendezések telepítésére, továbbá megfelelő rendszer kiépítésével háztartási meleg víz előállítására is képesek.

Nem termelnek hőt, hanem a környezetből elvont hő mozgatásával fűtik és hűtik az épületeket, ezzel szemben még a gázkazánok a földgáz elégetésével termelnek hőt, a hőszivattyúknál jóval alacsonyabb hatékonysággal. 

Milyen előnyöket kínálnak a hőszivattyús rendszerek?

A levegő, a víz vagy a talaj hőjét hasznosító hőszivattyúk fűtenek, hűtenek és meleg vízzel látják el a lakásokat, és nemcsak új építések, hanem korszerűsítések esetén is kedvező és hatékony megoldást nyújthatnak az otthonok kényelmének biztosítására. További előnyük a rugalmasság, az alacsonyabb környezetterhelés, a biztonságos és folyamatos működés, a precíz szabályozhatóság.

Felújítás esetén azonban meg kell vizsgálni a meglévő fűtési rendszer, továbbá az épület, a hőszigetelés alkalmasságát, valamint a háztartás energiaigényét figyelembe véve gazdaságossági számításokat kell végeztetni. Érdemes lehet hőszivattyút használni a HMV előállításához, de régebbi radiátorok is működtethetők vele.

 

24 óra