Drámai videó: több tucat mászó hagyta meghalni a serpát a K2-n - Itt az első vizsgálat eredménye

A pakisztáni kormány által kinevezett vizsgálóbizottság most egy 70 oldalas jelentést tett közzé a július 27-i eseményekről. A jelentés lényege: Muhammed Hassannak nem lett volna szabad a K2-n tartózkodnia aznap.

Az is kiderült: ez volt Hassan első expedíciója egy nyolcezres hegyre, ezt megelőzően a pakisztáni csak "alacsonyhegyi hordárként" szállította a cspmagokat az alaptáborba. Nemcsak hegymászóként nem volt alkalmas 8000 méter feletti magasságokra, de a felszerelése sem volt megfelelő - áll a jelentésben. Munkaadója, a "Lela Peak Expedition" nevű ügynökség 765 eurót biztosított neki megfelelő felszerelésre. Hassan azonban úgy döntött, hogy nem költi el a pénzt. A baleset után több mint egy órán keresztül fejjel lefelé lógott egy kötélen, amíg egy brazil operatőr, Gabriel Taros és két segítője a segítségére sietett.

Arra azonban nem adnak választ, hogy egy hatékonyabb mentőakció megmenthette volna-e.

A "Lela Peak Expedition" nevű ügynökséget két évre felfüggesztették. A jelentés szigorúbb irányelveket is javasol: csak olyan serpák vehetnének részt nyolcezer méteres expedíciókon, akik megfelelő tapasztalattal és képzettséggel rendelkeznek. És speciális mentőcsapatoknak is készemlétben kell majd állniuk. A jelentés szerint senki nem tett az ellen, hogy a nyilvánvalóan túlterhelt Hassan élete ne kerüljön veszélybe.

Hogy meg lehetett-e volna-e menteni, az a jelentés alapján továbbra is tisztázatlan maradt.

Címlapfotó: Twitter/northerner_the

24 óra