Diónyi jég, 100 km/h-s szél, felhőszakadás: narancssárga riasztás a fél országra

Brutális viharok és rekkenő hőség - az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerinta a szerdai időjárásban nem lesz köszönet.

Az OMSZ friss előrejelzése szerint fátyolfelhők mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre, de ezzel együtt is sok napsütésre van kilátás. "Napközben csak elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar, késő délutántól, estétől viszont - nagyobb valószínűséggel az ország északi felében - megnő a záporok, zivatarok esélye" - írják a honlapjukon, aztán jön a feketeleves.

A rendkívül magas középhőmérséklet miatt 6 vármegyére narancssárga, nyolcra citormsárga riasztást adtak ki. "A napi középhőmérséklet az északkeleti területeket leszámítva 25 fok felett, főként a déli területeken 27 fok körül várható" - írják

Fotó: Met.hu

A meleg hatására pedig ismét zivatarokra, záporokra, sőt, fehőszakadásra is számíthatunk. "Kora délutánig helyenként előfordulhat már dörgés, villámlás, de az érdemi események a nap második felében várhatók. Ekkor egy nyugat felől érkező hidegfronton, illetve annak előterében kipattanhatnak zivatarok, amelyek lokálisan heves jelenségeket produkálhatnak, majd várhatóan estétől egy zivatarrendszer környezetében akár kiterjedtebben is számítani lehet heves kísérőjelenségekre" - írják a met.hu-n.

Az egész országra riasztást adtak ki zivatarok miatt, 9 vármefgyére másodfokút:

Ugyanakkor felhőszakadás is lehet, a legnagyobb valószínűséggel a vonatkozó térképen sárgával jelölt vármegyékben. "A legintenzívebb cellákat nagy méretű (2-4, de akár 5+ cm átmérőjű) jégeső, szélvihar (80-100 km/h, de akár 100+ km/h), illetve felhőszakadás (~20-40, néhol akár >50 mm-t meghaladó csapadékmennyiség) kísérheti, legnagyobb valószínűséggel az ország északi felén" - írja az OMSZ.

Fotó: Met.hu

Címlapfotó: 123rf.om

VIDEO
Kedvenceikről meséltek a kutyabarát sztárok

24 óra