Narancssárga riasztás 7 vármegyére: 80 km/h-s szél, zivatarok és jégeső is lehet a hőség mellett

Tíz vármegyére elsőfokú, hétre másodfokú riasztást adtak ki a rekkenő hőség miatt. Ugyanakkor viharokra is számítani lehet hétfőn.

Az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint hétfőn délelőtt túlnyomóan derült vagy fátyolfelhős lesz az ég, majd gomolyfelhők is képződnek. "Utóbbiakból késő délután, kora este az északi megyékben záporok, zivatarok is előfordulhatnak. Az északnyugati, nyugati szél időnként megélénkül, de zivatarok idején átmenetileg erős, viharos széllökések előfordulhatnak" - írja a met.hu.

A hőmérséklet délután 30, 36, késő este 19, 27 fok között alakul. 

Fotó: Met.hu

Ugyanakkor a hőség és a zivatarok miatt is riasztást adtak ki!

"Hétfőn a napi középhőmérséklet északkelet kivételével már mindenhol 25 fok felett várható, az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben, valamint a Dél-Alföldön pedig 27 fok felett alakulhat" - írja az OMSZ, miközben jól látszik: 7 vármegyére másod-, 10-re elsőfokú riasztás van érvényben a meleg miatt.. 

Fotó: Met.hu

Az OMSZ ugyanakkor figyelmeztet: hétfőn az esti órákban zivatarok érhetik el észak felől az északi megyéket. "Az intenzívebb gócok környezetében főként viharos széllökésre (>60-80 km/h) lehet számítani, de emellett intenzív csapadék (>15-20 mm) és jégeső (~1-2 cm) is előfordulhat" - írják..

Fotó: Met.hu

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra