Frissítették a riasztást: méretes jég, felhőszakadás, viharos szél - itt csap le

Az Országos Meterológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint tovább tombol a kánikula, és ma is heves viharokra lehet számítani. Több riasztás is érvényben van.

Csütörtök hajnalban, nem sokkal fél 6 előtt frissítette az előrejelzését az OMSZ, e szerint csütörtökön általában sok napsütés várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, de kisebb körzetekben erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. "Elsősorban az északkeleti harmadban valószínűek záporok, zivatarok, illetve a késő délutáni órákban az Alpokaljára is besodródhat egy-egy cella. A hevesebb zivatarokat jégeső, felhőszakadás is kísérheti. A déli, délkeleti szél többnyire mérsékelt marad, de zivatarok környezetében akár viharos lökések is előfordulhatnak" - írják a honlapjukon.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 31 és 36 fok között valószínű, de néhol ennél egy-két fokkal melegebb is lehet. Késő estére 20 és 28 fok közé hűl le a levegő. 

Fotó: met.hu

Az OMSZ több riasztást is kiadott, zivatarok miatt például 12 megyére. "Éjszaka egyrészt a főváros és az Északi-középhegység tágabb térségéből az Alföld irányába haladnak, másrészt a délnyugati megyékben és kisebb számban az északnyugati tájakon lehetnek zivatarok" - kezdik.

Fotó: met.hu

A met.hu szerint ezeket a zivatarokat átmenetileg viharos széllökések (ált. ~60-80 km/h), jégeső (jellemzően 1-3 cm-es jégméret), illetve intenzív csapadékhullás (kisebb eséllyel felhőszakadás) kísérhet.

A zivatarok környezetében kisebb eséllyel erősen viharos széllökések (> 90 km/h) és nagyobb méretű jég is előfordulhat. 

Ugyanakkor a hőség miatt is figyelmeztetést adtak ki - másodfokút is az ország nagyobb részére. A középhőmérséklet ezeken a területeken a 27 fokot is meghaladhatja.

Fotó: met.hu

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra