Felhőszakadás, zivatarok, szél, jég, villámárvizek: narancssárga riasztás is érvényben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint gyakorlaltilag az egész országot elmossa az eső. 

A TWN.hu információi szerint többfelé számíthatunk időszakos esőre, záporesőre, zivatarra, amelyet akár felhőszakadás is kísérhet. "Az északnyugati, északi szél a Dunántúlon, majd késő délutántól már északkeleten is erős lesz, az Észak-Dunántúlon viharos lökések is lehetnek" - írja az OMSZ. A legmagasabb nappali hőmérséklet az Északnyugat-Dunántúlon csupán 11, 15, másutt általában 18 és 23 fok között alakul. Késő estére 10 és 16 fok közé hűl le a levegő. 

Zivatarok miatt 14 vármegyére adtak ki riasztást:

Fotó: Met.hu

Az OMSZ figyelmeztetéseket is kiadott szerdára. "Hajnalban, reggel kelet felől sodródhatnak be intenzívebb záporok mellett zivataros gócok. A kísérőjelenség főleg intenzív csapadék formájában várható (> 20-30 mm, lokálisan ennél több is lezúdulhat), emellett jégeső (1-2 cm), és néhol viharos szél (> 60 km/h) is lehet" - közölték a met.hu-n.

Felhőszakadás miatt 3 vármegyére adtak ki riasztást:

A veszélyjelzésekből az is kiderült, akár villámárvizeket is okozhatnak a zivatarok. "Szerdán főként a keleti térségben és a középső országrészben várhatók nagyobb számban zivatarok, amelyek akár villámárvizeket is okozhatnak. Heves zivatarok mindkét nap előfordulhatnak erősen viharos szél és nagyobb méretű jég kíséretében" - olvasható a figyelmeztetésükben.

A szél miatt 3 vérmegyére adtak ki figyelmeztetést:

"Az egyre nagyobb területen megerősödő északi, északnyugati szelet az Észak-Dunántúlon 60-80 km/h közötti viharos lökések kísérik" - így az OMSZ.

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra