Riasztás 12 vármegyére: másodfokút is kiadtak - eső, szél, jég is lehet

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint egy csapadékzüna éri el a Kárpát-medencét. Első- és másodfokú riasztást is kiadtak. 

A TWN.hu információi szerint pénteken döntően borult idő várható, egy délnyugatról északkelet felé tartó kiterjedt csapadékzóna mentén tartós esőzésre kell számítani, de az északkeleti megyékben záporok, zivatarok is kialakulhatnak. "Az összefüggő csapadékzóna súlypontja délutánra az ország északkeleti felére helyeződik át, mögötte dél felől kis számban záporok, zivatarok érkezhetnek. Kiadós mennyiségű csapadék főként az Észak-Dunántúlon várható. A változó irányú szél többfelé élénk, helyenként erős lesz" - írja a met.hu.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 6 és 12, másutt 13 és 19 fok között valószínű, de az északkeleti megyékben ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. 

Fotó: Met.hu

Az OMSZ riasztás is kiadott a közelgő csapadék miatt. "A nyugati országrész felett tartózkodó csapadékzónából ma éjfélig a nyugati, északnyugati megyékben tartós, áztató eső várható. Területi átlagban 30 mm-t meghaladó, lokálisan akár 50 mm körüli csapadék is hullhat" - írják, két megyére pedig narancssárga riasztás is érvényben van.

Fotó: met.hu

A dél-keleti vármegyékben viszont záporok kialakulására van jó esély. "Ma a késő délelőtti, déli órák környékén északkeleten válnak kedvezővé a feltételek zivatarok kialakulásához, majd késő délután, este a déli határhoz közel eső részeken dél, délnyugat felől sodródhatnak be zivatarok. A zivatarokat szélerősödés (~50-60 km/h) és apró szemű jég (< 1 cm) kísérheti" - írják.

Fotzó: Met.hu

24 óra