Elhunyt II. Erzsébet királynő

Gyász az Egyesült Királyságban és világszerte: meghalt II. Erzsébet királynő. Ezt a londoni Buckingham-palota jelentette be.

Véget ért egy korszak a brit monarchiában és az egész világtörténelemben: Erzsébet királynő meghalt. A Buckingham-palota ezt a hivatalos Twitter-fiókján jelentette be, azt írva: "A királynő ma délután békésen elhunyt Balmoralban. A király és az angol királynő ma este Balmoralban marad, és holnap visszatér Londonba."

Erzsébet 1952. február 6-án lett királynő - egyetlen más királynő vagy király sem töltötte be hosszabb ideig az Egyesült Királyság államfői tisztségét, mint ő. Az 1960-as évektől készültek a halálára, semmit sem bíztak a véletlenre, minden terv kéznél vvolt azóta is a fiókban. Azok, akik a temetéséért feleősek, már most gőzerővel dolgozhatnak, hogy minden a tervek szerint haladjon. Ami biztos: Erzsébet királynőnek állami temetése lesz.

Károly herceg most már király

Erzsébet királynő halálával az Egyesült Királyságnak automatikusan új királya van: Károly herceg követi őt a trónon. Ő maga meg is választhatja a királyi nevét. 

Címlapfotó: Profimedia/RedDot

24 óra