Rossz hírt közölt Szlávik János - Új variáns bukkant fel

Az M1 vendége volt a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, Szlávik János elárulta, egyre több az új fertőzött és egy új variáns veszi át az omikron dominanciáját.

A múlt héten 14 ezer új fertőzöttet regisztráltak, de az oltások a legújabb koronavírus-variánsok esetén is segítenek a kórház elkerülésében - mondta Szlávik János az M1 műsorában. A koronavirus.gov.hu-n megjelent hír szerint az új variáns - BA4-es, BA5-ös - valószínűleg átveszi az omikron helyét, de úgy tűnik, az oltottakra kevésbé veszélyes, mint az oltatlanokra, viszont azok is megfertőződhetnek, akik korábban omikronnal fertőződtek - jelezte.

A BA4-es, BA5-ös legjellemzőbb tünetei: köhögés, orrfolyás, tüsszögés, fáradtság és fejfájás - ismertette a főorvos. "Hozzátette: aki náthás, mindenképpen gondoljon arra, hogy megfertőződött, és ha elmegy egy tesztre, illetve otthon marad hét napig, nemcsak saját magát, hanem másokat is megvédheti" - olvasható a kormányzati portálon.

Szlávik azt is elárulta, a fertőzöttek közt sok a gyerekm, náluk hasonló tünetekkel jelentkezik a betegség. "Esetükben - ha ritkábban is - előfordulnak poszt-covid tünetek. Lehet ez tanulási nehézség, fáradtság, elhúzódó köhögés". 

Címlapfotó: TV2-ScreenShot

24 óra