Veszély! Ha ilyen sajtot vettél, azonnal dobd ki!
Kólibaktériummal fertőzött sajt kerülhetett forgalomba.
Magyarországra is érkezett abból a sajtból, amitől idén márciusban és áprilisban 13 francia gyerek betegedett meg. A Fromagerie Alpine vállalat termékébe E. coli baktéium kerülhetett, a hivatal vizsgálatának eredményét egyelőre nem közölték.
A NÉBIH mindenesetre arra kér mindenkit, hogy aki vásárolt az alábbi termékből, ne fogyassza el!
Az érintett termékek azonosító adatai:
- A termék neve: Saint Felicien, 180 g
- A termék neve: Saint Marcellin, 80 g
- Előállító: Fromagerie Alpine (Franciaország)
- Érintett tételek: összes tétel l 032 és l 116 tételszámok között.
- Hazánkba az alábbi lejárati dátumokkal érkeztek termékek: 2019.05.11., 2019.05.22, 2019.06.01., (illetve 2019.03.20, 2019.04.03, 2019.04.06, 2019.04.10, 2019.04.17, 2019.04.22, 2019.05.01).
Az E. coli fertőzésről
A shigatoxin termelő Escherichia coli fertőzés tünetei hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet. Esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is - írja a NÉBIH.
Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap.