Ez történik egy óra alatt a testeddel, ha megiszol egy kólát! - videó

10 perc után

Egy doboz 330 milliliteres kóla elfogyasztásával 10 teáskanálnyi cukor jut a szervezetbe. Az egyetlen ok, ami miatt nem is igazán tudjuk felmérni, mennyi cukor került hirtelen a szervezetünkbe, az az, hogy a kólában megtalálható foszforsav enyhíti az édesség-érzést.

20 perc után

Hirtelen megemelkedik a vércukorszinted, aminek következményeként nagy mennyiségű inzulin szabadul fel a szervezetben. A máj kétségbeesetten megpróbálja a cukrot zsírrá alakítani. 

40 perc után 

A kólával bevitt koffein felszívódik a szervezetben, a pupilláid kitágulnak, megemelkedik a vérnyomásod a máj pedig még több cukrot juttata  véráramba. Erősebb szívdobogás, izzadás, idegesség kísérheti ezt az állapotot, az agyban pedig blokkolódnak azok a receptorok, amelyek az álmosságért felelősek. Az ember frissnek, pörgősnek érzi magát.

45 perc után

A test fokozza a dopamin-termelést, ami az agy örömérzésért felelős központjaira van hatással. Hasonló hatást váltanak ki, mint az ópiátok. Egyszerűen jól érzed magad.

60 perc után

A koffein hatására vizelési ingert vált ki, és a vizeléssel távozik a magnézium és kalcium is távozik a szervezetből, amelyek az egészségnek és a csontoknak fontosak. De velük együtt a víz, nátrium és elektolitok is távoznak, az emberre hirtelen fáradtságérzés tör rá. A vércukorszint lezuhan, és az ember úgy érzi, innia kell ismét valami cukrosat.

Ördögi kör!

De mindez jól megfigyelhető a csatorna videójában, amelyet a stylebook.de szúrt ki.

 

24 óra