Most közölte a hatóság: ha ilyen fagyasztott zöldségeket vettél, nehogy megedd!

Lázat, hányást, hasmenést és fejfájást is okozhat az a baktérium, ami miatt gyorsfagyasztott zöldségeket hív vissza a NÉBIH.

"Fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tételek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt. Az érintett vállalkozás a partnereit értesítette, a különböző márkájú termékek forgalomból történő kivonását Európa szerte megkezdték. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy figyeljék az üzletekben kihelyezett tájékoztatókat, valamint a (nem fogyasztásra kész) fagyasztott zöldségeket alaposan főzzék át felhasználás előtt." - írja a hatóság a honlapján.

Az európai hatóságok a napokban jelentették, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. A megbetegedéseket a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozta.

A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt. A Nébih azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tétel forgalomba hozatalát, valamint elrendelte azok kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.

A hirado.hu írja: A Greenyard Kft. által előállított Jégkert/Felco márkájú fagyasztott zöldségeket a gyártó elővigyázatosságból visszahívta – derült ki a Penny Market közleményéből.

A termékek bármelyikét blokk nélkül mindegyik Penny Market üzletbe vissza lehet vinni, és a teljes vételárat visszatérítik.

Az alábbi termékek érintettek a visszahívásban:

- Jégkert gyalult tök 1 kg
- Jégkert zöldborsó zsenge 450 gr
- Jégkert vegyes zöldségleves 450 gr
- Jégkert zöldborsó 1 kg
- Jégkert mexikói vegyes zöldség 1 kg
- Jégkert parajkrém 450 gr
- Jégkert fejtett bab 450 gr
- Jégkert/Felco sóskakrém 450 gr
- Jégkert brokkolis zöldségkeverék 450 gr
- Jégkert brokkoli 450 gr
- Jégkert franciasaláta alap 1 kg
- Jégkert sárgahüvelyű vajbab 1 kg
- Jégkert morzsolt kukorica 1 kg
- Jégkert zöldségkeverék 750 gr
- Jégkert finomfőzelék keverék 450 gr

24 óra