Tudta? Ezért ne aludjunk éjszaka nyitott ablaknál!

Aki nyitott ablaknál alszik, egészségesebb? Egy kutatás most az ellenkezőjét bizonyította be: az egészségügyi kockázatok nőnek, ha éjszakára nyitva marad az ablak.

A Mainz-i Johannes Gutenberg Egyetem legfrissebb kutatása az alvással foglalkozott. Nem is csoda, az emberiség ugyanis régóta vitatkozik azon, mi az egészségesebb, nyitott ablakál aludni, vagy bezárni?  

Nos, zárt ablaknál természetesebb jóval kevesebb zaj szűrődik be  a szobába az ablakon keresztül. Így jóval nyugodtabban alszik az ember. Vannak, akik azt mondják, már megszokták a háttérzajokat, de rájuk ugyanúgy negatív hatással van, ha nincs csend az alvás során. 

A zaj biológiai károsodásokat okoz, az éjszaka folyamán is. A zajok az éjszaka folyamán felszabadítják a stressz hormonokat, hosszútávon pedig vérnyomásemelkedéshez vezetnek, ami károsítja a szívet. Sztrók, szorongás és depresszió lehet a végeredménye.

Az éjszakai zaj ráadásul sokkal károsabb, mint a nappali. Ha egy autó tíz méterre az ablak előtt halad el éjszaka, az körülbelül  75 és 95 decibel zakkal jár. A 65 debibel feletti zaj mindig káros az egészségre. A WHO szerint a zaj megengedett felső határértéke ilyen szempontból a 40 decibel.

Mit tegyünk tehát, ha csak friss levegőn tudunk elaludni, nyitott ablaknál? Egyszerű, használjunk füldugókat! Ha zavar minket, akkor elalvás előtt egy fél órát szellőztessünk, vagy tegyünk a szobába sok növényt, azok frissebbé teszik a levegőt.

 

24 óra