Jön a világvége? Ekkorra jósolják a szakértők az atomháborút!

A mesterséges intelligencia atomháborút okozhat 2040-re - figyelmeztet egy amerikai nonprofit elemzőcég, a RAND Corporation.

A portfolfio.hu cikke szerint "az elemzők úgy vélik, hogy évtizedek óta azért van viszonylagos béke a világban, mivel a nagyhatalmak tisztában vannak azzal, hogy bármilyen nagyobb háborúnak az egész világot elpusztító atomcsapások sorozata lenne az eredménye." A mestersége sintelligencia azonban véget vet majd ennek.

A RAND szakemberei attól tartanak, hogy a szenzorok technológiai fejlődése miatt már megsemmisíthetőek lesznek a mobil rakétakilövők és a tengeralattjárók, az mesterséges intelligencia-alapú döntéshozatali asszisztensek pedig arra buzdíthatják az embereket, hogy megelőző atomcsapásokkal harcoljanak ki maguknak alkupozíciókat. 

Különösen az lehet veszélyes, ha a katonai stratégia kialakításához olyan mesterséges intelligenciát használnak a döntéshozók, ami még nem elég fejlett technológiailag, vagy egyenesen hibás, a döntéshozók viszont nem jönnek erre rá és annak az illúziójában döntenek például az atomcsapás mellett, hogy a mesterséges intelligencia számításai teljesen megbízhatóak - írja a lap.

Huszonkét évünk maradt, ha beigazolódik a jóslatuk.

24 óra