Babavárás gondtalanul - Így előzd meg az intim fertőzések kialakulását!

A kismamák gondtalan gyermekvárást remélnek és mindennapjaikban is erre törekednek az orvosok, a védőnők és a család segítségével.

Az élettani változások azonban gyakran közbeszólnak, hiszen a kezdeti időszakban a hányinger, a hányás, a fáradékonyság, később pedig - többek között - az egyre növekvő pocak kellemetlenségeket okozhat.

"Orvosi szempontból kiemelten fontos, hogy a várandósság alatti hormonális változások fogékonyabbá teszik a kismamákat a fertőzésekkel szemben is "

–emeli ki Dr. Supák Dorina, a Neutromed szülész-nőgyógyász klinikai orvosa.

"Az alapvető intimhigiéniás szabályok betartásával és néhány apró praktikával azonban jelentősen csökkenthető a gombás vagy bakteriális fertőzések gyakorisága" - mondja a szakértő, majd hozzáteszi, hogy emiatt a napi rutin részévé kell, hogy váljon a lehetséges kockázati tényezők minimalizálása. A várandósság alatt is fogyasszunk legalább napi 2,5-3 liter folyadékot, kerüljük a cukros ételek, italok fogyasztását, használjunk pamut fehérneműt, valamint strandolás, wellnessezést követően a vizes fürdőruhát mihamarabb cseréljük szárazra"

- hangsúlyozza Dr. Supák Dorina, aki szerint az intim mosakodók és törlőkendők napi egyszeri használata jó szolgálatot tehetnek az egyensúly fenntartásában.

Az intim területek kortól és hormonszinttől függően 3,5-5,5 közötti pH-értékkel rendelkeznek. Kémhatásuk azonban könnyen felborulhat például sportolás, stressz, terhesség, menstruáció vagy menopauza esetén. 

24 óra