Egy falat nyár minden desszertben – varázsolj idénygyümölcsökből mesés finomságokat!
A nyári gyümölcsök nemcsak frissítők, hanem emlékidézők is – elég egy szelet barackos pite, és máris visszarepülünk egy teraszon töltött, napfényes délutánra. A szezonban kapható gyümölcsök nemcsak egészségesek és ízletesek, hanem rengetegféle módon feldolgozhatók – nyersen, főzve, sütve, krémesítve vagy épp lefagyasztva.
Használjuk ki, hogy ilyenkor a természet bőséggel kínál: eper, cseresznye, meggy, barack, málna, ribizli, áfonya, szeder – mind-mind kiváló alapja lehet egy-egy mesés desszertnek. A nagy melegben jöhetnek a sütés nélküli pohárkrémek, mascarponés tiramisuk, tejszínes-joghurtos szeletek, gyümölcsös túrótorták. Egy kis zselatin vagy puding, pár szezonális gyümölcs, és kész is a látványos, hűsítő édesség.
De ha hűvösebb a nap, irány a sütő! Keverjünk gyors pitét, süssünk gyümölcsös kalácsot, rétest, leveles tésztás csigát vagy omlós koszorút. Egy jól eltalált, gyümölccsel gazdagított süti nemcsak a család kedvence lesz, hanem segít eltenni a nyár ízeit – ha csak pár napra is – a kamrapolcra vagy a szívünkbe.
És persze jöhetnek a jeges desszertek is! Gyümölcsös fagylalt, sorbet, granita vagy akár egy látványos jégkrémtorta: tökéletes befejezése lehet egy nyári ebédnek vagy baráti grillezésnek.