Mindent a forgácsoló szakmáról

A forgácsoló szakma a kiemelkedő pontosságról, precizitásról, technikai tudásról, felelősségteljes munkavégzésről és alkotásról szól. Ez az ipari ágazat pedig egyre nagyobb jelentőséggel is bír a mindennapokban, hiszen a modern gyártási folyamatok, az automatizáció és a gépesítés miatt is nagy szükség van a munkára a fémmegmunkálás és alkatrészgyártás során egyaránt – ez pedig sok-sok munkalehetőséget is jelent a szakemberek számára.

Mi várható a munkaerőpiacon forgácsolóként?

Ha listázni kellene azokat a szakmákat és munkaköröket, ahol nincs hiány munkalehetőségekből és a vidéki régiókban is nagy az esély az elhelyezkedésre, a forgácsolás szintén simán felkerülhet a legjobbak közé. Nézzük példának hazánk keleti régióját, ahol egyfajta “ipari forradalom” zajlik, hiszen számos hazai és nemzetközi vállalat találja meg itt számításait. Ez pedig azt jelenti a gyakorlatban, hogy egyre több a munkahely is. Az internet segítségével pedig még gyorsabban és hatékonyabban találhatunk állást, mint valaha.

Érdekelnek az aktuális állások a keleti térségben? Találhatóak forgácsoló munkalehetőségek Nyíregyháza és vonzásában a Nyiregyhazaallas.hu oldalán, de egyéb helyi portálokon is megéri körülnézni (pl. Debrecenallas.hu stb.). A képzett forgácsolók iránti kereslet ezekben a városokban is láthatóan jelentősen növekszik, a gépkezelési és CNC technológiák területén jártas munkavállalók pedig különösen sok lehetőségekre, magas bérezésre számíthatnak.

Mit csinál a forgácsoló, és hogy néz ki egy napja?

A forgácsoló napjai jól behatárolhatóak, ugyanakkor nincs két egyforma munkanap. A feladatok közé tartozik a fémek megmunkálása, a gépi eszközök kezelése és az alkatrészek előállítása egyaránt. A munkafolyamatok során precíz mérésekre, a szerszámok beállítására és az anyagok előkészítésére is szükség van. Az automatizált rendszerek mellett persze a hagyományos gépekhez és beállításokhoz is érteni kell, valamint első a biztonság. A nap folyamán továbbá számos ad hoc (hirtelen) feladat is felmerülhet.

Mi kell ahhoz, hogy valakiből kiváló szakember legyen?

Alapvető elvárások közé tartozhat a szakmunkás bizonyítvány, a technikumi képesítés, valamint a gyakorlati tapasztalat megléte is. Elengedhetetlen az alapos technikai tudás, a precizitás és a kitartás, hiszen sokszor hosszú és aprólékos munkára van szükség. A modern CNC gépek kezeléséhez szükséges számítógépes ismeretek, valamint a mérnöki rajzok olvasása és értelmezése is alapvető elvárások lehetnek. Az állandó tanulás és fejlődés szintén fontos, hiszen az iparág folyamatosan változik, új technológiák és módszerek jelennek meg, melyeket az adott szakembernek el kell sajátítania a versenyképesség megőrzése érdekében.

VIDEO
Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat

24 óra