Gyakori kérdések és fontos válaszok a futómű beállítással kapcsolatban

A futómű beállítása olyan karbantartási feladat, amit vezetési stílusunktól, autónk típusától és egyéb körülményektől függően érdemes legalább évente elvégezni. Sokan azonban nem tudják pontosan, mire is szolgál, mikor van szükség rá, vagy hogy egyáltalán hogyan lehetséges elvégezni a feladatot.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük a leggyakrabban feltett kérdéseket a futómű beállításával kapcsolatban, és megmutatjuk azokat a válaszokat is, amelyeket minden autósnak fontos tudnia.

Mire szolgál a futómű beállítás?

A futómű beállítás során a ProAuto szakemberi számítógépes diagnosztikai eszközök segítségével ellenőrzik a kerekek felfüggesztésének beállítását és a gumiabroncsok futását. Ez az eljárás kritikus jelentőséggel bír az autó stabilitása, irányíthatósága és kormányzása szempontjából.

A futómű helyes beállítása segít elkerülni az egyenetlen abroncskopást, javítja az autó üzemanyag-hatékonyságát, és hozzájárul a vezetés kényelmének növeléséhez. Ezzel szemben a rosszul beállított futómű az autó nehezebb irányításához vezethet. Ez hosszabb távon károsítja az abroncsokat és a futóművet is, valamint balesetveszélyes helyzeteket okozhat.

Mikor van szükségem a futómű beállítására?

Azt, hogy elérkezett a futómű beállításának ideje, több dolog is jelezheti. Ha például a jármű a vezetés során az egyik vagy másik irányba húz, az egyértelmű lehet annak, hogy karbantartás szükséges. Ilyen intő jel lehet továbbá az is, ha a kormánykerék nem tér vissza magától egyenes helyzetbe kanyarodás után, vagy elmozdul a középállásból akkor is, ha egyenesen haladunk. Illetve az, ha kis szögben bevett kanyarnál is hangos nyikorgás hallható.

A gumiabroncsok egyenetlen kopása szintén felhívhatja a figyelmet a futómű beállításának szükségességére. De a karbantartás akkor is szükséges lehet, ha egy nagyobb kátyúba hajtunk, járdaszegélynek ütközünk, vagy egyéb mechanikai sérülés éri a kerekek felfüggesztését. A szakértők általában azt javasolják, hogy ajánlott a futóművet évente vagy 15.000 kilométerenként ellenőriztetni abban az esetben is, ha nem tapasztalunk érezhető problémát.

Házilag is megoldható a probléma?

A futómű beállítása olyan karbantartási feladat, amelyet minden esetben szakemberre kell bíznunk. A feladat ugyanis speciális szerszámokat és mérőeszközöket igényel, amelyek pontosan megmutatják, milyen szögben állnak a kerekek. A precizitás elengedhetetlen a helyes beállításhoz, hiszen a legapróbb eltérések is jelentős hatással lehetnek a vezetési élményre és a biztonságára.

Bár a barkácsolás sok autótulajdonos számára vonzó lehet, a futómű beállítása olyan feladat, amelyet nem tudunk mi magunk elvégezni. A ProAuto szakemberei azonban sokéves tapasztalattal és a legmodernebb eszközökkel garantálják azt, hogy a folyamat minden szempontból tökéletes legyen.

VIDEO
Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat

24 óra