A raktáros szakma esszenciája és hatásai a logisztika és kereskedelem világára

A raktáros munka a logisztikai és kereskedelmi lánc egyik leginkább nélkülözhetetlen része, hiszen az áruforgalmi folyamatok itt kezdődnek – és akár itt is végződnek az iparágban. Az áruk pontos kezelése, rendszerezése és a megfelelő időben történő kiszállítás mind-mind biztosítja azt a kényelmet, ami a vásárlók és megrendelők rendelkezésére áll a mindennapokban. A raktárosok munkájára épp ezért is óriási szükség van szerte az országban és a világon egyaránt.

Szinte mindenhol szükség van a raktáros munkaerőre

Hazánkban az olyan vidéki városokban is sok-sok raktárosi pozíciót találhatunk, ahol hazai és nemzetközi logisztikai cégek, ipari parkok is megtalálhatóak – ilyen például Kecskemét és vonzása is. A raktáros munkalehetőségek Kecskemét és környékén is bizonyítják, hogy a pozíció iránti kereslet nagy, hiszen egyre több vállalat és üzlet nyit központi raktárakat és létesítményeket a vidéki régiókban is. Az aktuális helyi állások pedig fellelhetőek a Kecskemetallas.hu oldalán, melyekre gyorsan és egyszerűen jelentkezhetünk az online térben.

Milyen készségek és képességek szükségesek a raktáros munkakör betöltéséhez?

A raktáros munka sikeres elvégzéséhez és már a munkába álláshoz is többféle készségre, kompetenciára van szükség. Elengedhetetlen például a jó szervezőkészség, a munkabírás, hiszen a raktárakban nap mint nap számos terméket kell rendszerezni és nyomon követni. A precizitás is alapkövetelmény, hiszen az árukészlet kezelése és nyilvántartása alapvető feladatok. Olykor pedig a nehezebb fizikai munkától sem szabad megijedni – épp ezért az állóképesség sem elhanyagolható szempont. A targoncás jogosítvány megléte, valamint a digitális eszközök és szoftverek használata is előnyt jelent, mivel a modern logisztikai folyamatok gyakran igényelnek gépesített munkát és adatkezelést. De a nyelvtudás is egyre fontosabb skill lehet, hiszen a globalizálódó környezet megköveteli legalább egy világnyelv ismeretét.

Milyen szakmai előrelépési lehetőségekkel lehet számolni?

Raktárosként dolgozni nem feltétlenül életre szóló hivatás, hiszen sok-sok előrelépési lehetőség is adódik a megszerzett tapasztalatokkal és készségekkel. A munkavállalók olyan pozíciókba léphetnek elő, mint például raktárvezető vagy logisztikai koordinátor, menedzser. Aki pedig tovább bővíti kompetenciáit, például újabb jogosítványokkal, nyelvtudással vagy akár egyetemi végzettséggel, beszerzési menedzseri vagy logisztikai vezetői állásokat is reális eséllyel megcélozhat.

VIDEO
Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat

24 óra