Hőszigetelés, kulcs a hatékony és gazdaságos otthonhoz

Ma már nem igazán kell nagy reklám a hőszigetelő rendszereknek. Teljesen nyilvánvaló, hogy senki sem az utcát szeretné fűteni télen, nyáron pedig nem szeretné a kinti hőséget “élvezni” a kellemesen lehűtött benti helyiségekben. Ehhez pedig nem vitás, nagyon fontos szövetségesek a különféle homlokzati hőszigetelő megoldások. Hatékonyan képesek növelni a hőkomfortot és segítenek, hogy rengeteg pénz maradhasson az ingatlantulajdonosok vagy -üzemeltetők zsebében.

Típusok

A csomeszigeteles.hu homlokzati hőszigetelő termékeivel rendkívül hatékonyan meg lehet akadályozni a hő kedvezőtlen áramlását. Többféle anyagot is használnak már a szakemberek. Az egyik az EPS, azaz a habosított polisztirol szigetelőanyag. Ezt akár a homlokzat szigetelésére is lehet alkalmazni, de aljzatbetonhoz is kiváló lehet. Ez a polisztirol anyag igen költséghatékony, amellyel könnyen lehet dolgozni.

A homlokzati szigeteléshez egy másik polisztirol fajtát az XPS-t, azaz az extrudált polisztirolt is ajánlják. Ideális lehet lábazatok hőszigeteléséhez és alapozáshoz. Az ára jellemzően 1600-6000 Ft/m2 között mozog. 

A vakolható kőzetgyapotot pedig homlokzatszigeteléshez alkalmazzák előszeretettel. Nem éghető, remek hő- és hangszigetelő, hangelnyelő anyag, a költsége 2700-6000 Ft/m2-től, és ablakkeretek szigetelésénél 3000-5500 Ft/m2 árig terjedhet. Az összeg persze sok mindentől függhet, a felhasznált anyag típusától, a munkadíjaktól és más kiadásoktól is.

Árak

Általánosságban elmondható, hogy ma itthon a szigetelőanyagok költsége igazán változatos képet mutat: az árak négyzetméterenként úgy 3000-12000 forint között mozognak. A leggyakoribb választás a polisztirolhab (EPS), ami igazán jó hőszigetelést képes biztosítani és megfizethető. A homlokzati hőszigetelés költségének kiszámítása nem minden esetben egyszerű, ennek során például nem szabad megfeledkezni a munkadíj költségeinek a felszámításáról sem.

Több tényezőt is figyelembe kell persze venni. A ház mérete nem elhanyagolható, minél nagyobb, annál több szigetelőanyag kell, és a munkaerőigény is nő. De az egyedi igények miatt is változhatnak a számok. A színvakolt homlokzati szigetelés költsége 2500-9500 Ft/m2.

Okos befektetés

A szigetelés hosszú távú előnyöket kínál. Az egyik a jelentős energiamegtakarítás, amellyel nagyobb mértékű fűtési és hűtési költségcsökkenést lehet elérni. Olyan befektetés ez, aminek a megtérülési rátája sok esetben nagyon imponáló, még annak ellenére is, hogy a kezdeti költségek olykor igencsak magasnak tűnnek. Mindenképpen csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás, és nő az általános energiahatékonyság. Egyes esetekben már néhány éven belül megtérülhet a befektetés, főleg mert az energiaköltségek folyamatosan csak emelkednek.

24 óra