Betonsimítás: kézzel vagy géppel érdemes elvégezni?

A betonozás nem könnyű művelet, ám nem csak fizikailag okozhat kihívást: a tükörsima betonfelület elkészítése időnként trükkös lehet és precizitást igényel.

Cikkünkben adunk ehhez egy kis segítséget: olvass tovább, hogy megtudd, hogyan érheted el, hogy a lebetonozott felületek makulátlanul simák legyenek!

Igényesen megmunkált betonfelület: számos helyzetben szükséges lehet

Napjainkban nem gyakoriak már a nagyszüleink idejében alkalmazott egyszerű betonjárdák, mégis számtalan helyzetben lehet szükségünk arra, hogy sima betonfelületet készítsünk - tudtuk meg a kéziszerszámok szakértőjétől, a Zákány Szerszámháztól.

A szakemberek szerint ilyen felület készítése szükséges például lépcsők építésekor, illetve sík padlók készítése során is. Mindemellett előszeretettel alkalmazzák ezt a megoldást parkolók esetén is - az otthoni műveletek kapcsán például kocsibeállók, garázsok esetén érdemes ebben gondolkozni.

Manuális betonsimítás

A betont el lehet simítani kézi eszközökkel is - pontosan úgy, ahogyan nagyszüleink is tették. Durvább felületek esetén kőműveskanállal szokás elegyengetni a felszínt, ám nagyobb területeken más a helyzet: itt fából készült simítót ajánlott alkalmazni, de ennek híján egy nagyobb vízmértékkel is megoldhatjuk furfangosan a feladatot.

Betonsimítás kézzel - TWN

Ezt a megoldást akkor javasoljuk, ha viszonylag kicsi a simítani kívánt betonfelület, ugyanis nagyobb területek esetén már nehéz és fárasztó mindennek a precíz, pontos kivitelezése.

Géppel is megoldható a feladat

Szerencsére ma már léteznek betonsimító gépek, melyek kifejezetten erre a műveletre lettek kifejlesztve. A rotoros betonsimítók használatának számos előnye van amellett, hogy fizikálisan is kímélőbbek, mint a kézi megoldás: 

  • a gép rendkívül egyszerűen kezelhető,
  • sokkal gyorsabban lehet vele dolgozni, mint manuálisan,
  • tökéletes, szinte elronthatatlan eredményt garantál, így még a kevésbé gyakorlott kezek is minőségi eredményt produkálhatnak vele.

Mikor érdemes a gépi kivitelezést választani?

A gépi betonsimítást elsősorban benti felületeknél alkalmazzák - ennek viszont nem az az oka, hogy kültéren nem lehet használni az eszközt.

A betonsimító gépek olyan tömör, egyenletes felületű, szinte csodásan sima eredményt produkálnak, hogy a kész beton csúszós lehet. Ez kinti járdák vagy egyéb felületek esetén nem mindig kedvező, így érdemes ezt is belekalkulálni a tervezésbe.

Milyen betonsimítót válasszak?

Ha a gépi megoldás felé kacsintgatsz, akkor benzinmotoros és elektromos verziók közül válogathatsz. Előbbit kültéri munkálatokhoz javasoljuk, míg utóbbi beltéren is kiváló választás lehet.

Bármelyiket is keresed, egy színvonalas szerszámáruház kínálatában biztosan megtalálod a megfelelő gépet. Egy minőségi készülékkel olyan eredményt produkálhatsz majd az elvégzett munkák során, hogy mindenkinek leesik majd az álla!

Ne fáraszd magad a manuális munkavégzéssel, ha nem muszáj: a gépek által rengeteg időt és energiát spórolhatsz.

24 óra