Nem mindegy, milyen napszemüveg mellett döntesz

A napszemüveg elengedhetetlen kiegészítő, amely nemcsak a divat szempontjából fontos, hanem egészségünk megóvása érdekében is. A megfelelő napszemüveg kiválasztásakor számos tényezőt érdemes figyelembe venni. Az egyik legfontosabb az UV-védelem, amely nélkülözhetetlen a szemünk egészségének megőrzése érdekében. A korszerű modellek már nem csupán stílusos kiegészítők, hanem magasszintű védelmet is nyújtanak a káros sugarakkal szemben.

Mitől lesz minőségi egy napszemüveg? A márkán és az ár-érték arányon túl az egyedi jellemzők is befolyásolják, hogy eleget tesz-e majd a felé támasztott követelményeinknek. Cikkünkben abban igyekszünk segítséget nyújtani, hogy miként találhatunk rá a megfelelő napszemüvegre. A nyár még sokáig tart, nincs késő megkeresni az új kedvencet!

Sokan keresik a polarizált napszemüveg lencséket!

A minőségi napszemüveg kiválasztásánál kiemelt jelentőséggel bír a lencse típusa. A hétköznapi lencsék mellett léteznek speciális bevonatokkal ellátott változatok, amelyek tovább növelik a kényelem és a védelem szintjét. A polarizált napszemüveg különösen hasznos vízparton, hóval borított tájakon vagy autóvezetés közben, mivel a visszaverődő vakító fényt hatékonyan szűri meg.

A korszerű napszemüvegek lencséi nem csupán UV-szűrővel vannak ellátva, hanem speciális bevonatokkal is, amelyek ellenállnak a karcoknak, vízcseppeknek. Az ilyen tulajdonságok különösen fontosak azok számára, akik aktív életmódot folytatnak, vagy olyan szakmákban dolgoznak, ahol a szemüveg fokozott igénybevételnek van kitéve. Léteznek ún. fotokromatikus lencsék is, melyek alkalmazkodnak a fényviszonyokhoz, képesek változtatni sötétségüket.

UV400 védelem a teljes UVA és UVB spektrum ellen

Érdemes szem előtt tartani a lencsék UV-védelmi képességeit is. A korszerű napszemüvegek már olyan speciális bevonatokkal rendelkeznek, melyek hatékonyan blokkolják a káros ultraibolya sugarakat. Figyelj arra, hogy az UV400 jelzés szerepeljen a kiválasztott modellen, hiszen ez garantálja, hogy a szemüveg blokkolja a teljes UVA és UVB spektrumot.

Szögletes vagy kerek napszemüveg? Kinek mi áll jól?

A szemüveg formájának kiválasztása során érdemes figyelembe venni az arcformánkat. A kerek arcúaknak a szögletes keretek nyújtanak harmonikusabb megjelenést, míg az ovális arcformához szinte minden típus illik. A szögletes arcúaknak lágyabb vonalakkal rendelkező modelleket ajánlott keresni, hogy ezzel ellensúlyozzák az arc éles vonásait. A szív alakú arcformákhoz az alul szélesebb keretek illenek, amelyek kiegyensúlyozzák a keskenyebb állvonalat.

Fontos a jó beállítás és a napszemüveg lencse színe is!

A kényelmes viselet érdekében fontos a megfelelő illeszkedés is. Ha túl szoros szemüveg, akkor nyomást gyakorolhat az orrnyeregre és a fülekre, míg a túl laza modellek könnyen leeshetnek. Az állítható orrpárnák és a megfelelően kialakított szárak segítenek abban, hogy a szemüveg tökéletesen illeszkedjen, és egész nap kényelmes maradjon.

Ügyeljünk arra, hogy a választott napszemüveg ne csak esztétikus legyen, hanem megfeleljen a technikai elvárásoknak is. Az UV-szűrés biztosítása mellett fontos a megfelelő színárnyalat kiválasztása is. A barna lencsék javítják a kontrasztot és a mélységérzékelést, míg a szürke lencsék semleges színtónust biztosítanak, ami ideális a mindennapi használatra. A zöld lencsék csökkentik a fény intenzitását és javítják a kontrasztokat, ezért sportoláshoz vagy szabadtéri tevékenységekhez ajánlottak.

Napszemüveg rövidlátóknak? Többféle megoldás létezik!

A modern technológia lehetővé teszi, hogy a látáskorrekcióra szorulók is élvezhessék a napszemüveg előnyeit. A dioptriás napszemüvegek egyre szélesebb választékát kínálják a piacok, így a szemüvegesek sem maradnak védelem nélkül a napsütésben. E termékek előnye, hogy a látásproblémákat korrigálják, miközben védelmet nyújtanak a nap káros sugarai ellen. Ma már elérhetők olyan napszemüveg típusok is, amelyek speciális kialakításuknak köszönhetően kényelmesen viselhetők a hagyományos szemüveg fölött is. Sőt, a szemüvegre pattintható napszemüveg lencsék is nagy népszerűségnek örvendenek a rövidlátók körében.

A napszemüveg vásárlása előtt célszerű figyelembe venni a viselési szokásaidat is. Ha sportoláshoz keresel szemüveget, olyan modellek közül érdemes választani, amik ütésállók, és jól illeszkednek az arcra. A mindennapi viselethez elegánsabb, de mégis funkcionális darabok is kiválóak lehetnek.

A pilóta napszemüveg mindenkinek jól áll

A kiválasztott szemüveg anyagának minősége szintén fontos szempont. A fémkeretek tartósak és klasszikus megjelenést biztosítanak, míg a műanyag keretek könnyűek és kényelmesek. A pilóta stílusú napszemüvegek már évtizedek óta hódítanak, és úgy tűnik, sosem mennek ki a divatból. Nemcsak időtállók, hanem szinte minden arcformához illenek, így biztos választásnak bizonyulnak. A stílusos megjelenés érdekében érdemes a ruhatárunkkal összhangban álló napszemüveget választani. Egy elegáns, sötét keret jól illik az üzleti öltözékhez, míg egy sportos, színes modell kiváló kiegészítője lehet az aktív szabadidős tevékenységeknek.

A napszemüveg kiválasztásakor kerüld az olcsó, minőségileg kifogásolható termékeket, mivel ezek nem mindig biztosítanak megfelelő védelmet a nap káros sugaraival szemben. Az ismert márkák színvonalas termékei megbízhatóbbak lehetnek a mindennapi használat során, hiszen megfelelnek a szigorú európai és nemzetközi szabványoknak.

VIDEO
Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat

24 óra