​​​​​​​Ezt érdemes tudni a rövidlátásról

A rövidlátás, más néven miópia, egy igen gyakori látásprobléma, amely a világ népességének jelentős részét érinti. A rövidlátó emberek közelre jól látnak, de a távoli dolgokat csak homályosan érzékelik. Mivel tényleg nagyon sokan érintettek, szinte megszokottá vált, és gyakran csak legyintenek rá az emberek, pedig ez az „érdekes jelenség” idővel zavaróvá is válhat, hisz magától nem szokott megjavulni.

A rövidlátás okai és tünetei

A rövidlátás oka általában a szem olyan típusú anatómiai eltérése, amikor a szemgolyó hosszabb a normálisnál, vagy a szaruhártya túl domború. Az ilyen deformációk miatt a beérkező fény nem a retinán, hanem a retina előtt fókuszálódik, rövidlátóként ezért látunk rosszul távolra.

A rövidlátás tipikus tünetei közé tartozik a már emlegetett homályos távoli látás mellett a gyakori fejfájás, a szemfáradtság és a hunyorgás is. Gyakran már gyermekkorban jelentkezik, serdülőkorban tovább romlik, majd a felnőttkor elején stabilizálódik, ám a stabilizálódás nem egyenlő a javulással.

Pár érdekes tény a rövidlátásról

  1. Az elmúlt évtizedekben világszerte növekedett a rövidlátók száma, különösen a fejlett országokban. Ennek egyik oka lehet a modern életmóddal járó sok kijelző előtt töltött idő, hisz korunkban sok embert köt a munka és a szórakozás is a kijelzők elé, és persze a kevés szabadtéri tevékenység sem segít a helyzeten.
  2. A rövidlátás kialakulásában mind genetikai, mind környezeti tényezők is szerepet játszanak. Ha mindkét szülő rövidlátó, nagyobb az esély arra, hogy a gyermekük is az lesz, ha pedig már kicsiként sokszor ültetik le a tv, a tablet vagy az okostelefon elé, azzal még jobban növelik a rövidlátás kialakulásának esélyét.
  3. A rövidlátásnak különböző fokozatai vannak: enyhe (0 és -3 dioptria között), közepes (-3 és -6 dioptria között) és súlyos (-6 dioptria felett). Minél magasabb a dioptria, annál nagyobb a kockázata bizonyos szövődményeknek, például a retina leválásának.

Hogyan kezelhető a rövidlátás?

A legtöbben még mindig szemüveggel vagy kontaktlencsével igyekeznek javítani az állapotukon, de ez valójában olyan, mintha nemes egyszerűséggel szőnyeg alá söpörnék a problémát, hisz csak elfedik, de meg nem oldják a gondot.

Az elmúlt évtizedek technológiai fejlődése viszont lehetővé tette, hogy a rövidlátás lézeres kezelése hatékony és biztonságos megoldást nyújtson azok számára, akik szívesen megszabadulnának a szemüveg és a kontaktlencse használatától.

A lézeres szemműtétek különböző típusai között mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet, így lehetősége van az éles látásra szemüveg vagy kontaktlencse nélkül is. A megfelelő kezelés kiválasztása előtt mindenképpen el kell végeztetni egy alkalmassági vizsgálatot, hogy az egyéni igényeknek és állapotnak leginkább megfelelő eljárást választhassuk.

Aki tehát valóban szeretne mindenféle látáskorrekciós eszköz nélkül is élesen látni, annak mindenképp érdemes megismernie a Focus Medical lézeres látásjavító klinika modern kezeléseit, amelyek már akár percek alatt képesek visszaadni az éles látás élményét, méghozzá fájdalommentesen!

24 óra