A hidrogén üzemanyagcellás járművek kora elérkezett

A hidrogén üzemanyagcellás rendszerek az autóipar egyik legizgalmasabb és leginnovatívabb fejlesztési irányát képviselik. Az elektromos autók mellett a hidrogén üzemanyagcellás technológia is egyre nagyobb figyelmet kap, mint a jövő fenntartható közlekedési megoldása, ugyanis ez az innováció nemcsak környezetbarát alternatívát kínál a hagyományos belső égésű motorokkal szemben, hanem a hosszú távú hatótávolsággnak és a gyors újratöltési lehetőségnek köszönhetően vonzó választásnak bizonyul.

Mit jelent ez az egyelőre még idegenül csengő technológia?

A hidrogén üzemanyagcellás járművek működési elve az üzemanyagcellákban zajló elektrokémiai reakciókon alapul. A hidrogént tartalmazó tartályokból származó hidrogén gáz az üzemanyagcellában reakcióba lép az oxigénnel, amelynek eredményeként elektromos energia, víz és hő keletkezik. Az ilyen módon termelt elektromos energia hajtja az autó elektromotorját, míg a víz és a hő kibocsátása minimális környezeti terheléssel jár.

A hidrogén üzemanyagcellás modellek működésük során csupán vízpárát bocsátanak ki, ami teljesen környezetbarát fejlemény, ráadásul jelentős előny a hagyományos belső égésű motorokkal szemben, hiszen azok szén-dioxidot és egyéb káros anyagokat bocsátanak ki. A hidrogén üzemanyagcellás rendszerek egyik legnagyobb pozitívuma az újratöltés gyorsasága. Míg az elektromos járművek töltése akár órákat is igénybe vehet, a hidrogén üzemanyagcellás járművek tartályainak feltöltése mindössze néhány percet követel.

A hatótávolság jelentősen meghaladja a legtöbb elektromos járműét, ami óriási előny hosszabb utazásoknál. Egyetlen feltöltéssel több száz kilométer is megtehető. Az üzemanyagcellás technológia rendkívül energiatakarékos, mivel az elektrokémiai reakciók során keletkező energia közvetlenül az elektromotor meghajtására szolgál, minimális veszteséggel.

Mit mutat az érem másik oldala?

A hidrogén üzemanyagcellás autók elterjedésének egyik legnagyobb akadálya a töltőállomások hiánya. Jelenleg még csak kevés helyen érhető el hidrogén töltőállomás, ami nagyban korlátozza a járművek használhatóságát. Az előállítás és karbantartás jelenleg drágább, mint a hagyományos vagy elektromos járművek esetében. Az üzemanyagcellák és a hidrogéntároló rendszerek gyártása magasabb költségeket generál. Ugyan a hidrogén felhasználása környezetbarát, maga a gyártási folyamat nem mindig az. A legtöbb hidrogént jelenleg földgázból állítják elő, ami szén-dioxid-kibocsátással jár. Azonban a megújuló energiákból történő hidrogéntermelés (például víz elektrolízise nap- vagy szélenergia segítségével) egyre nagyobb figyelmet kap.

Ritkák ugyan, de akár használtan is megvásárolhatóak

A beruházást megelőzően elengedhetetlen a jármű előéletének alapos ellenőrzése. A Vehicle Identification Number (VIN), vagyis járműazonosító szám alkalmazásával részletes információkat szerezhetőek be a jármű múltjáról. Az alvázszám tehát sokkal lényegesebb adat, mint ahogy azt a legtöbben gondolják.

A közbenjárásával pár másodperc leforgása alatt lekérhetőek az érintett járgány paraméterei például az előzetes baleseti jelentések, a teljesítményre vonatkozó statisztikák, a múltban készült fotók, és példának okáért a tulajdonosi információk. Használt autó révén nem bizalmatlanságból, hanem elővigyázatosságból érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

VIDEO
Szerelmi horoszkóp

24 óra