Profi vendéglátás nyáron – jeges italcsodákkal

Ahogy a nyarak egyre melegebbé válnak, a vendéglátóhelyekkel szemben egyre komolyabban merül fel igényként, hogy megfelelő jeges italkínálattal enyhítsék a kánikula okozta kellemetlenségeket.

Nagyobb egységeknél, ahol van lehetőség és keret profi szakemberek segítségével összeállítani a kínálatot ez nem jelent gondot, viszont kisebb kávézókban és bárokban is meg kell tudni felelni a vendégek elvárásainak. Ehhez szeretnénk most segítséget nyújtani néhány recepttel.

Jég, jég, jég

Az emberek nyáron jeget akarnak, ez egyértelmű, ezért természetesen a nyári italkínálat minden tételének ez kell legyen az alapja.

A jég több csatornán is hat a vendégekre, először is vizuálisan, hiszen azonnal kellemes hideg pára lepi el tőle a poharat, ami már érintés által is hűsít, és persze aztán az apránként, szívószállal magunkhoz vett kortyok belülről is hatnak, szinte sisteregve hűlnek tőle a melegtől megkínzott szerveink.

Fontos, hogy jó jéggel dolgozzunk, amit több formában is tudunk kínálni, akár kockaként, akár kásaként, hiszen utóbbi tényleg rengeteg játéklehetőséget kínál mindenféle levekkel, italokkal, fagyasztott gyümölcsökkel összedolgozva.

Érdemes cukorsziruppal is készülni, ezt nem feltétlenül kell vásárolni, magunk is készíthetjük víz és cukor 1:1 arányú vegyítésével. A két alapanyagot összeforraljuk, hagyjuk kihűlni, és már készen is vagyunk. Így minden jeges italt könnyedén édesíthetünk anélkül, hogy a cukor olvadása miatt kéne aggódnunk.

Az alábbi recepteket alkohollal írtuk le, viszont mindegyik elkészíthető alkoholmentes, úgynevezett virgin változatban is, ami nem csak az autóvezetőknek ajánlott, hiszen igazán meleg időben érdemes a szeszes italokkal csínján bánni.

Pár kedvelt recept

Örök klasszikus a mojito (4 személyre), amit egy marék jégkocka, 2dl citromlé, ½ deci cukorszirup, fél deci tequila és pár mentalevél hozzáadásával készítünk, a hozzávalókat sűrű kásává turmixolva.

A fagyos rozé, azaz frozé eperrel kifejezetten finom. Itt az a trükk, hogy magát a rozét kell lefagyasztani, majd adagonként kb. 1 decit fagyasztott eperrel, cukorsziruppal és némi citromlével összeturmixolni.

Természetesen valamilyen jeges kávé változat sem maradhat ki a kínálatból, és mivel a cappuccino közkedvelt forma, ezért ennek fagyos változata a frappuccino jó döntés lehet.

A kávét jéggel, és (csoki)fagylaltal keverjük, adhatunk hozzá tejet és – ha már alkohol, valamilyen krémlikőrt is.

Az őszibarack és pezsgő szintén klasszikus páros, olyannyira, hogy nevük is van együtt: Bellini. A jeges verzióban fagyasztott őszibarackot használunk, pezsgő helyett pedig adhatunk hozzá habzóbort is.

Kísérletezzünk bátran!

Nagyon jó, ha a vendégek ismert recepteket rendelhetnek, de legalább egy specialitást illik az itallapra tenni.

Jó hír, hogy jéggel és gyümölcsökkel viszonylag nehéz melléfogni, tehát kísérletezzen bátran, főleg mert a nagykonyhai.com webáruház ipari jéggépeivel segítségével az alapanyag biztosított. Profi italhűtők segítségével pedig a hagyományos dobozos, palackos italok hűtve tartása is biztosított.

24 óra