Grafikai munkához választanál számítógépet?

Grafikai munkához épp úgy kell számítógépet választani, mint minden más feladatra: mindig meg kell határozni, hogy mi a célunk vele, mire fogjuk használni, és aztán ennek megfelelően kell választanunk egy, a célra tökéletesen megfelelő eszközt. Nézzük, miként néz ez ki ebben az esetben!

Erre figyelj, ha grafikai munkához keresel PC-t!

Első lépés, hogy pontosítanod kell, hogy mire szánod az új gépet! Például csak fotók retusálása esetén vagy logók tervezésekor lesz rá szükséged? Vagy esetleg animációs videókat készítesz és filmeket vágsz majd rajta?

Ha nem kalandozol el a mozgóképek világába, akkor jó eséllyel nem is lesz szükséged a legújabb, legmodernebb, legnagyobb teljesítményű számítógépre. Bár azért érdemes előre átgondolni, hogy merre fejlődhetsz még a szakmádban a közeljövőben, vagy mibe kóstolsz majd még bele mellette.

Sok esetben egy felújított használt PC abszolút jó választás lehet ahelyett, hogy kiadnál egy halom pénzt valami nagyon új konfigurációra, amit úgysem fogsz kihasználni. De akár egy olyan asztali gép is sokba kerülhet, ami bár új, de egy-két éven belül jelentősen bővíteni kell majd.

Ha egy bevált, erős konfigurációt választasz, egy már bizonyított monitorral, amit használtan, felújítva töredék áron kaphatsz meg, akkor nem járhatsz rosszul.

Ezekre mindenképpen figyelj!

Ha grafikusként dolgozol, akkor jó eséllyel nem is kell sok mindenre felhívni a figyelmed, mert tudod te magadtól is, hogy mik a legfontosabbak egy konfigurációban. De azért emeljünk ki párat.

Rögtön ott van a RAM, mely egyszerűen nem lehet kevesebb 8 GB-nál, azonban javasoljuk inkább a minimum 16 GB-ot. A másik sarokpont természetesen a processzor minősége és erőssége. Intel Core i5 vagy még inkább i7 javasolt, azokból sem a legrégebbi generációk. Emellett az AMD Ryzent is sokan szeretik grafikai munkához használni. Érdemes megfontolni az energiahatékony mégis erős Xeon E5 CPU-kat is. Fontos még az órajel is, mely mindenképp legyen legalább 3000, de minél nagyobb, annál jobb!

Fontos a videókártya is

Talán nem kell mondani, hogy nem csak a gamerek örülnek az erős videókártyának. Egy grafikus munkájához is elengedhetetlen ez az egység. Számos használt felújított számítógépben találhatsz például nVidia Quadro 4000-et vagy nVidia Quadro K620-at.

A kiegészítőkre is gondolj!

Egy grafikusnak a mai napig is fontos lehet egy DVD-olvasó és -író, mert lehet olyan megrendelő, aki ilyen adathordozón tartja egy régi anyagát. Add meg az esélyt rá, hogy tudj kezelni DVD-ket és CD-ket is.

Itt érdemes gondolni a megfelelő minőségű, megbízható és mindenképp ergonomikus billentyűzetre és persze egérre! Legyen egy jó minőségű kamerád is, főleg, ha online dolgozol a megbízóidnak. Emellé pedig kelleni fog egy headset, jó minőségű mikrofonnal, vagy pedig külön egy jó kis hangfalpárral.

Amire pedig extra fontos, hogy figyelj, az a kényelmes, stabil, strapabíró forgószék! Ezen semmiképp se spórolj! A fentieket figyelembe véve mindened meglesz ahhoz, hogy tökéletes grafikai munkákat adj ki a kezeid közül.

24 óra